Els EUA advoquen per la «diplomàcia» com la via «preferible» per solucionar el cop del Níger

MAHAMADOU HAMIDOU / REUTERS

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El secretari d’Estat dels EUA, Antony Blinken, va apostar aquest dimarts per mantenir la via diplomàtica per intentar solucionar la crisi generada pel cop d’Estat militar al Níger i va recalcar el suport de Washington als esforços a nivell regional per sufocar un possible nou focus d’inestabilitat a la zona.

«Recolzem els esforços de la Cedeao (Comunitat Econòmica d’Estats de l’Àfrica Occidental) per restablir l’ordre constitucional al Níger. Treballem de manera diplomàtica per donar suport a la seva tasca», va afirmar Blinken en una entrevista amb Radio France International (RFI). La Cedeao ha advertit de la possibilitat d’una intervenció militar al Níger, però el cap de la diplomàcia nord-americana ha recalcat que «la diplomàcia és el mitjà preferible per resoldre aquesta situació».

«El que veiem al Níger és desolador i no ofereix res al país ni al poble», va incidir Blinken, que va assenyalar que el cop ha posat els Estats Units i altres països «en la posició» d’haver de parar l’ajuda al Níger, cosa que podria perjudicar el poble.

El futur del contingent nord-americà

Blinken va eludir pronunciar-se sobre el futur de la presència del miler de soldats nord-americans destacats al Níger com a suport a la lluita contra el gihadisme a la regió del Sahel. «El més essencial és el retorn a l’ordre constitucional, que és en el que estem treballant. Després veurem», es va limitar a dir.

L’entrevista es divulga poc després que el Departament d’Estat informés que la seva «número dos», Victoria Nuland, es va reunir dilluns amb diversos líders colpistes del Níger, tot i que no va aconseguir avanços significatius per restablir l’ordre constitucional.

Durant aquestes converses, Nuland va posar sobre la taula diverses fórmules per restablir l’ordre democràtic al Níger a través d’una «solució negociada», però els líders colpistes hi van mostrar poc interès, va explicar en unes declaracions telefòniques a un grup de periodistes a Washington.

Credibilitat en joc

Les 15 nacions que integren la Cedeao estan mantenint una posició molt més inflexible que en altres recents enderrocaments de governs. La seva credibilitat està en joc després d’haver manifestat que no toleraria més cops d’Estat.

Notícies relacionades

Els ministres de Defensa del bloc de l’Àfrica Occidental van acordar divendres passat un possible pla d’acció militar si Bazoum no era restituït, tot i que van deixar clar que qualsevol decisió serà presa pels caps d’Estat.

En qualsevol cas, alguns experts ja han descartat una intervenció, ja que l’ús de la força podria desencadenar la desestabilització d’una de les regions més pobres del món, segons ha explicat a Reuters la companyia d’intel·ligència Verisk Maplecroft. «El bloc entén que una intervenció militar seria molt costosa, sense garanties d’èxit a llarg termini i amb un risc significatiu d’escalada que podria derivar en una guerra regional», ha manifestat l’analista a l’Àfrica d’aquesta firma, Ben Hunter.