Situació al país sud-americà

Escàndol a Colòmbia: els Petro discuteixen en públic com si fos un culebró

Escàndol a Colòmbia: els Petro discuteixen en públic com si fos un culebró

Twitter

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

La crisi política colombiana és també un culebró que enfronta un pare amb el seu fill. Nicolás Petro ha recuperat la llibertat i enfrontarà a casa seva el judici que se li segueix per rentat d’actius i enriquiment il·lícit derivats de diners que s’havien de destinar a la campanya electoral paterna. Ha rebut aquest benefici a canvi d’explicar tot el que sap. La situació sacseja com mai el primer Govern d’esquerres, i ha obligat el president Gustavo Petro a ratificar la seva decisió de no dimitir, com ha reclamat l’oposició conservadora. La relació filial, en tant, sembla trencada. «L’ocorregut amb el meu fill és per a mi terrible i molt lamentable. Tant de bo algun dia pugui parlar amb ell i perdonar-nos. Com ja vaig dir, no pressionaré com a president la justícia en el seu cas, els funcionaris judicials que intervinguin en el seu procés seran respectats per part meva», va dir el mandatari. «No m’immolaré pel meu pare», va assegurar al seu torn el fill en una entrevista a la revista Semana.

El cap d’Estat va insistir que la campanya presidencial no va rebre diners il·lícits: «de l’ocorregut em vaig assabentar per una reunió que vaig tenir amb l’exdona de Nicolás a la meva oficina fa tot just uns mesos quan vaig demanar que investiguessin el meu fill».

La sort de Nicolás Petro és un assumpte polític de primer ordre que tindrà la seva repercussió al Congrés. La Comissió d’Acusació de la Cambra de Representants, jutge natural d’un cap d’Estat, es prepara per prendre l’escàndol a càrrec seu.  Però alhora, el tema de què tots parlen a Colòmbia té una profunda aresta personal per al president. «Espero que neixi de la seva nova parella un net que pugui conèixer el seu pare en llibertat, jo vaig conèixer Nicolás a les reixes de la meva presó. Fins i tot en el més terrible s’aprèn, que tots els meus fills i filles inclosos Nicolás i jo mateix, puguem amb aquesta dura experiència ser millors éssers humans».

La primera entrevista

En la seva llarga entrevista a Semana, un medi fortament opositor, Nicolás Petro, va assegurar que el seu pare «el va deixar sol» i que el vincle entre tots dos no passa per un bon moment.  «Em fa mal perquè, independentment de tots els errors que vaig cometre, perquè jo reconec que vaig cometre errors, un pare sempre ha d’estar allà».

Malgrat el distanciament, va remarcar que el president no sabia res dels diners que van aportar a la campanya personatges de molt dubtosa reputació. Aquestes sumes van ser administrades en part per a benefici personal per ell i la seva exdona Day Vásquez, que també ha sigut imputada. «És important fer aquest aclariment».

No obstant, el fill del president va deixar entreveure que hi va haver un altre flux de diners il·legal del qual no pot donar precisions en públic «doncs estic en un procés de negociació amb la Fiscalia». Caigut en desgràcia i repudiat per altres dirigents del Pacto Histórico, la coalició oficial, Nicolás Petro va assegurar a Setmana que «hi ha molta doble moral, moltíssima de costat i costat, de tots els sectors polítics».

Passar comptes

Notícies relacionades

El fill també va passar comptes en públic sobre qüestions que no tenen res a veure amb les circumstàncies que han provocat una crisi institucional de grans proporcions. Mesos enrere, el mandatari va assegurar no haver criat la seva primera descendència. Nicolás Petro va decidir respondre-li. «Si ell no em va criar no va ser per culpa meva. Va ser perquè ell va abandonar la meva mare sent jo un nadó nounat. Aquesta és la realitat. És a dir, no és culpa meva que ell no m’hagi criat. Sent jo molt petit, ell se’n va anar a viure a Europa, llavors, òbviament, va ser una relació bastant distant i freda per part seva. Vicky, jo sempre he estimat el meu pare i sempre l’he admirat moltíssim. Ell, per a mi, era el meu superheroi, realment. Però sempre va ser una relació molt distant i freda per ell».

El fill del mandatari va obtenir els beneficis judicials a partir del seu reconeixement de les responsabilitats en els delictes que li ha adjudicat la fiscalia. La justícia li prohibeix abandonar el país i participar d’actes polítics. No hauria de moure’s de la ciutat de Barranquilla ni contactar-se amb altres persones involucrades en la causa que s’investiga. Haurà de comparèixer a tota crida que es faci per compte del procés.