Guerra d’Ucraïna

El Papa Francesc demana a Rússia que torni l’acord del gra

El Papa Francesc demana a Rússia que torni l’acord del gra

EFE / Ettore Ferrari

1
Es llegeix en minuts
EFE

El papa Francesc va instar aquest diumenge a les autoritats russes a reactivar l’acord que autoritzava l’exportació de gra ucraïnès a través del mar Negre malgrat la guerra. «No deixem de resar per la martiritzada Ucraïna, on la guerra ho destrueix tot, inclòs el blat, i això és una greu ofensa a Déu, perquè el blat és el seu do per alimentar la humanitat, i els crits de milions de germans i germanes que pateixen fam s’eleven al cel», va dir durant la pregària de l’Àngelus, davant milers de persones reunides a la plaça Sant Pere.

Notícies relacionades

«Faig una crida als meus germans, les autoritats de la Federació de Rússia, perquè es restableixi la iniciativa del mar Negre i es pugui transportar el blat amb seguretat», va insistir el pontífex argentí, de 86 anys. L’acord d’exportació, segellat el juliol del 2022 amb la mediació de Turquia i les Nacions Unides, va expirar el 17 de juliol després que Moscou rebutgés prorrogar-lo.

Queixes de Rússia

Feia mesos que Rússia es queixava que no es respectaven els seus interessos, que incloïen aixecar els obstacles per exportar productes agrícoles i fertilitzants. L’acord va alleujar els temors d’una crisi alimentària mundial després de la invasió russa d’Ucraïna el febrer del 2022, i va permetre exportar més de 32 milions de tones de gra ucraïnès. La decisió russa de no prolongar-lo va provocar un augment dels preus dels cereals i va afectar sobretot els països més pobres.