Cicló tropical a Àsia

El supertifó ‘Doksuri’ arriba a la Xina després de deixar una quarantena de morts a les Filipines

3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

El supertifó ‘Doksuri’ ha portat els seus forts vents i copioses pluges aquesta tarda a la costa oriental xinesa després d’haver deixat una reguera de destrucció a Taiwan i les Filipines. A les Filipines ha deixat 39 morts, la majoria en l’enfonsament d’un barco a una cinquantena de metres de la costa. Es tracta del ferri ‘Princess Aya’, que a última hora de dijous va bolcar a la badia de Laguna, a la província Rizal, després d’haver deixat l’embarcador de la ciutat de Binangonan en direcció a la pròxima illa de Talim. 

Les primeres informacions assenyalen que el barco de fusta es va desequilibrar quan els vaivens provocats pel vendaval van desplaçar els passatgers cap a un dels seus costats. Les imatges televisives mostren el seu casc invertit envoltat d’equips de rescat i embarcacions de pescadors. A les inclemències meteorològiques s’hi va sumar la incompetència, segons les autoritats locals. Al barco viatjaven gairebé 70 persones quan la seva capacitat màxima és de 42, tripulació inclosa. «Ha sigut un accident tràgic que haurem d’investigar», ha aclarit el cap de la Guàrdia Costanera local, Hostillo Arturo Cornelio. La premsa ha afegit que els passatgers tampoc portaven les armilles salvavides previstes en la normativa de seguretat. Les tasques de rescat van aconseguir salvar una quarantena de passatgers, però 26 van morir ofegats. 

El supertifó ha segat la vida de 13 persones més a les Filipines, majoritàriament per cases esfondrades i lliscaments de terres. L’arxipèlag del sud-est asiàtic, habituat a les tempestes en aquesta època estival, va rebre a principis de setmana el supertifó, amb un diàmetre d’un miler de quilòmetres quadrats i ratxes de vents de fins a 230 quilòmetres per hora. El ‘Doksuri’ va castigar especialment la part septentrional de Luzon, l’illa principal, i va obligar al desplaçament de desenes de milers de persones. La seva factura, no obstant, és més lleugera que la que va deixar l’any passat el supertifó ‘Nalgae’, que va causar un centenar de morts. 

Vols cancel·lats a Taiwan

Més de 60.000 llars es van quedar sense llum ahir a la nit a Taiwan, on també s’han registrat importants danys en vivendes i infraestructures, especialment a Kaohsiung (sud-oest) i Taitung (est). L’empenta dels vents va aconsellar la cancel·lació de 300 vols domèstics i internacionals i la suspensió d’algunes de les maniobres militars previstes durant aquesta setmana que tenen per objectiu preparar la defensa davant una hipotètica invasió xinesa. Les autoritats van retirar els avisos ahir al matí després de desplaçar-se el supertifó en direcció nord-oest cap al continent.  

Els serveis meteorològics xinesos van activar ahir a la nit la més alta alarma d’emergència d’una escala de cinc davant l’arribada del ‘Doksuri’. A primera hora va arribar a la ciutat de Jinjiang, a la província de Fujian, on ha arrencat arbres i ha arruïnat el subministrament elèctric a diversos districtes. Més de 200.000 veïns de la província han sigut evacuats en les hores prèvies i han sigut cancel·lats centenars de vols i trens. A tres províncies més (Canton, Jiangxi i Zhejiang) s’ha demanat a la població que limiti les activitats a l’aire lliure i suspengui les seves reunions. Aquest és el pitjor tifó que pateix la Xina des que el ‘Meranti’ va causar 11 morts el 2016

Notícies relacionades

A Xiamen, una de les principals ciutats del sud-est, l’activitat dels seus més de quatre milions d’habitants s’ha reduït al màxim. «La gent no ha anat a treballar a tota la ciutat. No hi ha cotxes als carrers i les fàbriques i centres comercials estan tancats», ha dit un veí anomenat Zhuang a l’agència Reuters. 

Està previst que el ‘Doksuri’ s’endinsi en territori xinès, ja amb la força minvada, però les seves pluges amenacen la província d’Anhui, un dels principals graners del país. Les autoritats temen els seus efectes a les collites de blat de moro, arròs i soja en un estiu atroç en el qual el país ha encadenat inundacions i sequeres.