Relacions entre Washington i Pyongyang

El soldat dels EUA detingut a Corea del Nord: abandonat per la seva dona i pendent de judici

El soldat dels EUA detingut a Corea del Nord: abandonat per la seva dona i pendent de judici

JEON HEON-KYUN/PIM

4
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Més de 30.000 nord-coreans han fugit al sud des que va acabar la guerra el 1953. Del nombrós gremi de desertors de la península coreana sorprenen els que prenen el sentit a la recerca del paradís comunista. El soldat nord-americà Travis King és l’últim a creuar el filat de sud a nord després d’una fugida insòlita que turmentarà el seu Govern.

Dimecres al matí encara s’ajuntaven les peces del puzle per donar-li sentit a l’inversemblant. Travis, de 23 anys, és explorador de cavalleria de la Primera Divisió Cuirassada a Corea del Sud. Acabava de complir dos mesos de presó per un delicte d’agressions després d’un incident amb un cotxe de policia i havia sigut custodiat al matí fins a l’aeroport d’Incheon (Seül) amb un bitllet cap a Texas.

Allà l’esperava un altre judici i la probable expulsió de l’Exèrcit. Els guàrdies el van deixar després del pas de duanes i, sense saber com, va sortir de la terminal i va arribar a Panmunjom, més de 50 quilòmetres al nord.

Semblava una broma però era bogeria

És a la Zona Desmilitaritzada, un fòssil de la Guerra Freda amb mines terrestres, tanques electrificades i filferros espinosos. A Panmunjom ressona la Història: va ser l’escenari de l’armistici el 1953, a la seva Casa de la Pau van intentar els dos governs coreans el desglaç anys enrere i també allà es van trobar Kim Jong-un i Donald Trump durant el ja extingit procés de negociacions.

És també un destí turístic i fins a la pandèmia encara es podien divisar amb prismàtics els soldats nord-coreans. King es va unir a un dels grups de visitants estrangers i, aprofitant una distracció, va enfilar cap a la frontera nord-coreana.

Ho descrivia un testimoni citat a la cadena CBS: «Aquest home va emetre un fort HAHAHA i es va posar a córrer entre els edificis. Vaig pensar que era una broma però, al no tornar, em vaig adonar que no ho era. Tots van reaccionar de sobte i va ser una bogeria».

El pitjor moment per a Biden

No hi ha notícies encara de Pyongyang. LaCasa Blanca ha confirmat la fugida i diu que ja està conversant amb Corea del Nord per resoldre un assumpte que li esclata a Biden en el pitjor moment.

La més que probable detenció del soldat coincideix amb l’arribada del primer submarí nord-americà amb capacitat nuclear a Corea del Sud en les últimes quatre dècades. És la culminació d’una espiral de tensió amb llançaments de míssils i inflamades amenaces.

Els detinguts nord-americans són excepcionals actius diplomàtics per a Corea del Nord. La casuística suggereix que Travis serà explotat per la propaganda i utilitzat després en negociacions amb Washington. Els alliberaments obliguen a la genuflexió nord-americana que l’ego nord-coreà demana.

Honors al règim

Alguns expresidents han volat a Piongyang per emportar-se de tornada compatriotes després de mostrar els seus honors al règim. Jimmy Carter va treure el 2010 un activista religiós afroamericà que havia travessat la frontera per convèncer Kim Jong-il, pare de l’actual dictador, que confessés els seus pecats. Bill Clinton també va volar per emportar-se dos periodistes per «raons mèdiques». Els episodis són fàcilment vendibles a l’audiència interna com a prova d’un govern poderós i misericordiós alhora.

La mare de King ha afirmat que veu el seu fill incapaç de travessar voluntàriament la frontera i que, en tot cas, continua orgullosa d’ell i el vol de tornada al més aviat possible. Les raons de la seva evasió són un misteri tot i que aquestes rialles estrepitoses corrent fent l’enemic descarten una sòlida estabilitat mental. És probable que influís el seu horitzó ombrívol immediat i que Corea del Nord, al cap i a la fi, li semblés el camí menys dolent, com havia conclòs mig segle enrere Joseph Dresnok, un dels últims desertors nord-americans.

 

Un únic permís

Els primers 21 anys de vida del «camarada Joe» no van ser envejables. La seva dona l’acabava d’abandonar per un altre, no tenia familiars als Estats Units i l’esperava un judici militar per haver abandonat el campament per ficar-se al llit amb una coreana. L’empenyia també el rancor després d’haver sigut obligat a netejar un carro blindat amb un raspall de dents i un cub d’aigua en una nit glaçadora per alguna de les seves entremaliadures.

Notícies relacionades

La conclusió va ser diàfana: qui res té, res té a perdre. Va agafar el seu fusell i va córrer en direcció al nord a través d’un camp de mines donant per probable que no arribaria sencer. Però hi va arribar, també es va salvar del comprensible impuls dels soldats nord-coreans de tirotejar un nord-americà que s’acostava armat i va ser traslladat amb tren a Pyongyang. Allà es va trobar amb el soldat Larry Abshier i en l’any i mig rebria el sergent Robert Jenkings i l’especialista Jerry Parish. Els quatre van ser un èxit de la propaganda que Kim Il-Sung, fundador del país, no es va cansar a airejar en portades de revista i pel·lícules.

Només Jenkins va rebre el permís per partir cap a Tòquio amb la seva dona japonesa. La resta va morir dècades després a Corea del Nord. Dresnok es va casar amb una romanesa segrestada i va tenir dos fills que, a la seva mort, el van acomiadar en un coreà amb fort accent del nord i els pins dels líders a la solapa dels seus uniformes militars.