Tensió bèl·lica

Rússia suspèn l’acord d’exportació de gra a través del mar Negre després de l’atac al pont de Crimea

Rússia suspèn l’acord d’exportació de gra a través del mar Negre després de l’atac al pont de Crimea
1
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

Rússia ha anunciat la suspensió de l’acord d’exportació de gra a través del mar Negre des de ports ucraïnesos, després de constatar que no s’han complert els compromisos amb la part russa en el marc de la guerra d’Ucraïna. «L’acord del gra se suspèn», ha afirmat en la seva roda de premsa telefònica diària el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov.

La decisió arriba després de l’atac al pont de Crimea en el qual dues persones han mort i la seva filla ha resultat ferida i que Rússia ha qualificat d’atemptat terrorista contra una artèria principal per a les tropes russes que combaten a Ucraïna i un projecte de prestigi inaugurat personalment pel president Vladímir Putin.

Les explosions s’han registrat abans de l’alba al pont de carretera i ferrocarril de 19 quilòmetres (12 milles) que uneix Rússia i Crimea, que Rússia va annexionar d’Ucraïna el 2014.

El Kremlin ha dit que la paralització de l’acord, mediat per les Nacions Unides i Turquia per combatre una crisi alimentària mundial agreujada per la invasió russa del seu veí, no tenia res a veure amb l’atac al pont.

¿Qui ha atacat el pont de Crimea?

El portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, ha declarat que les parts del paquet de l’acord sobre els cereals del mar Negre relatives a Rússia no s’havien complert i que, per tant, deixava de tenir efecte. L’acord ha deixat de ser vàlid avui i està paralitzat. Rússia, ha dit, tornaria a l’acord si es complissin les condicions relatives a Rússia.

Notícies relacionades

L’acord expirava dilluns.

L’Exèrcit ucraïnès ha suggerit que l’atac podia ser una provocació de la mateixa Rússia, però els mitjans de comunicació ucraïnesos han citat fonts no identificades que afirmaven que el Servei de Seguretat d’Ucraïna era darrere de l’incident.

Temes:

Ucraïna