Guerra a l’est

La negociació costa amunt de l’ONU per evitar el final de l’acord sobre el gra d’Ucraïna

La negociació costa amunt de l’ONU per evitar el final de l’acord sobre el gra d’Ucraïna
3
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

Encara és una negociació en desenvolupament, les postures són rígides i tot dependrà del desenvolupament d’una complexa operació d’enginyeria geopolítica. Però el concret és que l’esforç ha sigut real. A dies de l’expiració dilluns la Iniciativa del gra del mar Negre, la mediació diplomàtica més exitosa de la guerra d’Ucraïna, l’ONU ha mantingut aquesta setmana una sèrie de reunions confidencials per evitar que aquest acord, que l’últim any va frenar les alces dels preus dels aliments, es converteixi en paper mullat.

Les reunions es van portar a terme a Brussel·les després que l’ONU posés èmfasi en el fet que la necessitat ara és la d’«eliminar els obstacles» que en l’actualitat afecten les transaccions financeres del Banc Agrícola rus (Rosselkhozbank), que, segons Moscou, dificulten les seves exportacions de fertilitzants russos per les sancions occidentals. En veritat, el memoràndum sobre l’exportació de fertilitzants, el segon acord vinculat al principal, clau per a la seguretat alimentària en països en vies de desenvolupament, ha funcionat fins ara a batzegades. Això afecta també «el flux continu de grans ucraïnesos a través del mar Negre», va puntualitzar dimecres l’organisme internacional.

Amb aquest preàmbul, el secretari general de l’ONU, Antònio Guterres, es va mantenir dijous i divendres a la ciutat belga acompanyat per alguns dels més influents directius de l’ONU, entre ells per la costa-riquenya Rebeca Grynspan, secretària general de l’UNCTAD, l’organisme de comerç i desenvolupament de l’organització. Sempre a Brussel·les, Guterres també es va reunir amb el primer ministre belga, Alexander De Croo, i amb el rei Filippo. 

La Rosselkhozbank

Ni el lloc ni els acompanyants de Guterres semblaven a l’atzar. Bèlgica és el país la legislació del qual reglamenta el sistema Swift, del qual han sigut desconnectats totes les entitats russes sancionades. I Grynspan és la funcionària de l’ONU que ha mantingut reunions l’últim mes amb alts càrrecs del govern de Rússia, entre ells el viceministre d’Afers Exteriors de la Federació de Rússia, Serguei Verxinin.

No obstant, segons van filtrar agències de premsa internacionals i va poder confirmar aquest diari, la negociació de Guterres va ser en tot moment costa amunt. «Una exigència clau de Moscou és la reconnexió de Rosselkhozbank a SWIFT. La Unió Europea (UE) la va tallar el juny del 2022 per la invasió russa d’Ucraïna el febrer del 2022», va recordar Reuters, que va poder confirmar la informació amb fonts europees. Per això, una proposta a Moscou va ser la de «donar temps a la UE a connectar una filial del Rosselkhozbank a SWIFT», va afegir Reuters.

Les perspectives d’uns acords definitius no són particularment encoratjadores. Els principis amb què es mantindria en vida l’operació diplomàtica no van ser comunicades divendres. Turquia, que també auspicia la Iniciativa del mar Negre, va comunicar que la seva esperança és que s’arribi a un compromís. Però Rússia, Ucraïna (que ha de firmar l’acord sobre l’exportació de grans) i fins i tot l’ONU es van mantenir en silenci, mentre que des dels EUA es va suggerir que Moscou està fent una vegada més xantatge a Occident. Guterres va abandonar Brussel·les amb avió amb aquesta difícil realitat. 

Alentiment

Notícies relacionades

L’acord sobre els fertilitzants és considerat clau per a l’Àfrica i l’Amèrica Llatina, un continent que és altament dependent d’aquests productes per mantenir a la superfície la seva agricultura. La raó és que Rússia és un dels exportadors principals d’aquests productes al món. En canvi, la Iniciativa del mar Negre ha sigut important per frenar el preu dels aliments i exportar el gra ucraïnès, el 20% del qual ha anat a parar a països de renda baixa.

No obstant, la mateixa ONU s’ha queixat en els últims mesos per l’alentiment del ritme de les inspeccions dels barcos i l’exclusió del port de Iujni/Pivdenni de l’acord. Per això, va demanar a les parts que accelerin les operacions i garanteixin la continuïtat d’aquest acord que considera «vital».