Activitat volcànica

Un nou volcà entra en erupció a Islàndia

Les platges de sorra negra es podran regenerar amb les cendres de l’erupció de Cumbre Vieja

Així va néixer el Kilauea, el volcà més actiu del món

Un nou volcà entra en erupció a Islàndia

Ken Cedeno

1
Es llegeix en minuts

Un volcà va entrar en erupció aquest dilluns a la tarda a Islàndia, a uns 30 km de la capital, Reykjavík, va anunciar l’institut meteorològic islandès.

Islàndia, que té 30 sistemes volcànics i més de 600 fonts termals, és un dels llocs geològicament més actius de la terra, a causa de la seva posició a la serralada de l’Atlàntic mitjà on es troben les plaques tectòniques d’Amèrica del Nord i Euràsia. L’àrea, a la península de Reykjanes, és a prop del lloc d’erupcions anteriors el 2021 i 2022, a uns 30 quilòmetres (19 milles) de la capital del país.

L’aeroport principal, Keflavík, va dir que no hi ha interrupcions en les arribades o sortides, segons el seu lloc web.

Una de les erupcions volcàniques més pertorbadores en la història recent d’Islàndia es va produir el 2010, quan Eyjafjallajökull, a la part sud del país, va llançar un núvol de cendres tan gran que va paralitzar el trànsit aeri a tot Europa durant setmanes, cosa que va provocar la cancel·lació de 100.000 vols i va afectar més de 10 milions de persones.

Notícies relacionades

És possible que l’activitat volcànica a la Península tardi anys o dècades a acabar, segons l’Oficina Meteorològica d’Islàndia. L’erupció es va produir cap a les 16.20 GMT a prop d’una petita muntanya anomenada Litli Hrutur, a uns quants quilòmetres d’on, el 2021 i el 2022, es van produir les últimes erupcions a la península de Reykjanes, al sud-oest de la capital, segons l’institut meteorològic, l’IMO.

Més de 2.000 sismes

Abans de l’erupció, van ser registrats prop de 2.200 terratrèmols entorn de la capital d’Islàndia, l’indici que hi pot haver una erupció volcànica imminent, va informar aquest dimecres l’institut meteorològic. L’activitat sísmica va fer que l’agència canviés de «verd» a «taronja» el nivell d’alerta sobre el risc d’una erupció per a la indústria de l’aviació.