Guerra d’Ucraïna

Ucraïna promet no utilitzar les bombes de dispersió a Rússia i zones urbanes

Rússia considera l’enviament d’aquestes armes com «una debilitat» mentre Espanya es posiciona en contra i insisteix que «és decisió dels EUA i no de l’OTAN»

Ucraïna promet no utilitzar les bombes de dispersió a Rússia i zones urbanes

STRINGER / AUSTRALIA

2
Es llegeix en minuts
EFE

El Ministeri de Defensa ucraïnès ha celebrat que els EUA hagin decidit enviar bombes de dispersió a Ucraïna i s’ha compromès a no utilitzar-les «en zones urbanes per evitar riscos per a la població civil». El ministre de Defensa, Oleksí Réznikov, ha assegurat que faran servir aquest tipus de bombes, prohibides en més d’un centenar de països, «per travessar les línies de defensa enemigues amb el mínim risc per a la vida» dels soldats ucraïnesos. El president dels EUA, Joe Biden, va afirmar que la decisió d’enviar les bombes de dispersió va ser «difícil» però necessària, ja que «els ucraïnesos s’estan quedant sense munició». Organitzacions pro drets humans i alguns Governs han criticat la decisió de Washington.

Rússia va assegurar dissabte que la decisió dels Estats Units d’entregar bombes de dispersió a Ucraïna és una mostra de «debilitat» que convertirà Washington en «còmplice» de les morts de civils que aquest armament pugui ocasionar. «L’enviament d’armes de fragmentació és un acte desesperat i una mostra de debilitat en el context del fracàs de la tan presumida contraofensiva ucraïnesa», ha assegurat en un comunicat la portaveu de la cancelleria russa, María Zajárova. La diplomàcia russa ha denunciat un «intent cínic de prolongar l’agonia de les actuals autoritats ucraïneses sense preocupar-se per les víctimes civils» d’aquestes bombes, que maten a cegues, escampant petites càrregues explosives, abans o després de l’impacte.

«Al proporcionar municions de dispersió, Washington es convertirà de facto en còmplice del minat i compartirà plenament la responsabilitat de les morts causades per les explosions, incloses les de nens russos i ucraïnesos», ha afegit.

Aquestes armes estan prohibides a diversos països, en particular als països europeus, signataris de la Convenció d’Oslo del 2008, de què ni els Estats Units ni Ucraïna ni Rússia en són part. El seu ús és molt controvertit perquè les càrregues que dispersen estan acusades de causar moltes baixes civils col·laterals.

Espanya «no comparteix»

Notícies relacionades

La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha informat que Espanya «no comparteix» i es posiciona «en contra» de la decisió dels Estats Units d’enviar bombes de dispersió a les Forces Armades ucraïneses. «Espanya, des del compromís ferm que té amb Ucraïna, té també un compromís ferm que determinades armes i bombes no es poden entregar en cap cas», ha asseverat Robles en declaracions als mitjans de comunicació en un acte del PSOE a Madrid.

Qüestionada pel polèmic enviament, ja que es tracta d’una decisió que xoca amb els avisos de les Nacions Unides i que contradiu una convenció internacional que prohibeix l’ús d’aquest tipus d’armament, la titular de Defensa ha remarcat la posició «clara i rotunda» d’Espanya en contra d’aquesta acció. En aquest sentit, Robles, que ha puntualitzat que l’enviament d’aquestes bombes és decisió dels Estats Units i no de l’OTAN, ha insistit en el suport «total i absolut» del Govern d’Espanya a Ucraïna, però ha defensat que en la «legítima defensa no s’utilitza unes bombes com són les bombes de dispersió».