Llei de seguretat nacional

La diàspora de Hong Kong al Regne Unit, sota la permanent amenaça xinesa

La diàspora de Hong Kong al Regne Unit, sota la permanent amenaça xinesa

JUSTIN TALLIS / AFP

4
Es llegeix en minuts
Lucas Font
Lucas Font

Corresponsal.

ver +

El Regne Unit s’ha convertit en un refugi per a desenes de milers de ciutadans hongkonguesos des que va entrar en vigor la llei de seguretat nacional al territori xinès el juny del 2020. Una llei que va limitar drets fonamentals com la llibertat de reunió i la llibertat de premsa, sota el pretext de suposades «activitats terroristes» o «subversió del poder de l’Estat», i que ha obligat molts dels activistes a favor de la democràcia i de la llibertat d’expressió a abandonar el país per evitar les amenaces i la persecució del Govern xinès. L’última prova d’aquesta persecució s’ha revelat aquesta setmana amb l’oferiment de recompenses per part del Govern de Hong Kong a canvi dela detenció d’activistes fugits i amb l’arrest de quatre joves a l’excolònia, acusats de donar suport als seus companys en l’exili.

El Govern britànic ja ha concedit més de 166.000 visats especials des de gener del 2021, quan va posar en marxa un nou programa que permet viure i treballar al país prop de tres milions de ciutadans de l’excolònia sota el règim de Ciutadans Britànics Estrangers (BNO, en les seves sigles en anglès). El nombre de visats concedits continua pujant des d’aleshores i podria superar els 300.000 –-un 10% del total de persones elegibles– el 2026, segons les estimacions del Ministeri de l’Interior del Regne Unit.

Seguretat amenaçada

El cofundador de l’organització Hongkongers in Britain i responsable de Relacions Públiques, Julian Chan, assenyala que la seguretat dels ciutadans hongkonguesos al Regne Unit és una de les principals preocupacions de la seva organització i alerta que ja s’han produït agressions físiques. «Hem detectat casos en els quals persones favorables al Govern de Pequín, entre ells estudiants de la Xina continental, han agredit manifestants pacífics. Un dels casos més recents va ser a Southampton, on les provocacions de ciutadans xinesos van acabar derivant en una baralla», explica a EL PERIÓDICO. 

Chan afirma que alguns d’aquests incidents també han sigut encoratjats per membres dels cossos diplomàtics al país. El Govern xinès va ordenar la tornada a Pequín de sis diplomàtics del consolat a Manchester després que la policia britànica demanés interrogar-los per la seva presumpta implicació en l’agressió a un manifestant. Les organitzacions de hongkonguesos denuncien, a més, que moltes persones eviten renovar els seus documents a l’ambaixada xinesa per por de represàlies. «La majoria temen per la seva seguretat, així que opten per quedar-se atrapats al Regne Unit fins que aconsegueixen la ciutadania britànica al cap de cinc anys», denuncia Chan. 

Danys psicològics

La sensació d’inseguretat ha tingut un impacte psicològic en molts dels nouvinguts. Segons una enquesta elaborada per Hongkongers in Britain, gairebé un de cada quatre hongkonguesos instal·lats al Regne Unit relaten haver tingut símptomes d’estrès posttraumàtic relacionats amb les multitudinàries protestes del 2019 i amb la implementació de la llei de seguretat nacional. Un problema que s’agreuja entre les persones que no són elegibles per al programa de concessió de visats i que han accedit al país com a sol·licitants d’asil, i per tant no compten amb els suports econòmics i sanitaris facilitats pel Govern britànic.

A això s’hi suma la preocupació pel benestar de familiars i amics que es mantenen a Hong Kong i que temen patir les conseqüències d’una llei que no només persegueix els dissidents sinó també persones que puguin resistir-se a cooperar amb el Govern de Pequín. «Les formes passives de resistència també estan sent monitoritzades», alerta Chan, que afegeix que moltes famílies estan abandonant la regió administrativa perquè els fills puguin tenir una educació allunyada de la influència i de la propaganda xinesa.

Viatge sense retorn

Les facilitats del Govern de Londres per a l’arribada de ciutadans de Hong Kong li han costat un nou episodi de tensions amb Pequín, que ha acusat aquesta setmana les autoritats britàniques de protegir «fugitius». L’ambaixada xinesa a Londres ha afirmat que els dissidents seran «perseguits de per vida» i ha exigit al Regne Unit que no interfereixi en el que considera un atac a la sobirania del país. «Es tracta d’una basta ingerència en l’Estat de dret de Hong Kong i en els assumptes interns de la Xina», ha assegurat l’ambaixada a través d’un comunicat.

Notícies relacionades

Com a resposta a la protecció oferta pel Regne Unit, Pequín va anunciar que no reconeixeria els documents expedits als hongkonguesos exiliats, una cosa que ha provocat que moltes de les persones que s’han instal·lat en territori britànic descartin tornar a la regió administrativa en algun moment. Segons una enquesta realitzada pel Govern britànic, un 96% dels beneficiaris del programa tenen previst quedar-se al Regne Unit més enllà de la durada del seu visat i fins i tot fer-ho de forma indefinida

Aquesta situació, no obstant, tindrà conseqüències positives per a l’economia britànica. «Les persones que han arribat fins ara tenen nivells educatius molt alts i contribuiran de forma significativa al creixement econòmic del país», assegura Chan. Poc després de l’aprovació del programa de visats per als ciutadans de Hong Kong, el Ministeri de l’Interior va valorar en prop de 3.000 milions d’euros el benefici per a les finances públiques gràcies a l’arribada de personal qualificat. Una cosa que se suma als beneficis de l’intercanvi cultural. «Hi ha una voluntat molt forta d’integració, de barrejar-se amb la comunitat i, alhora, de compartir la cultura de Hong Kong», sentencia Chan.