Renovació

Els països de l’OTAN acorden prorrogar el mandat de Stoltenberg un any més

Els països de l’OTAN acorden prorrogar el mandat de Stoltenberg un any més

KENZO TRIBOUILLARD / APF

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els països de l’Organització del Tractat de l’Atlàntic Nord (OTAN) han arribat aquest dijous a un acord per prorrogar el mandat del secretari general, Jens Stoltenberg, i l’anunci oficial serà formulat la setmana que ve, segons han explicat diverses fonts a l’agència France Presse.

El mandat del noruec Stoltenberg, que és al capdavant de l’aliança militar transatlàntica des del 2014, ja va ser renovat fins a l’octubre d’aquest any, arran de l’esclat de la guerra entre Rússia i Ucraïna.

«Tots són en la mateixa posició. L’anunci serà formalitzat i anunciat la setmana que ve», ha explicat a l’esmentada agència de notícies un diplomàtic de l’aliança.

Altres diplomàtics acreditats davant l’OTAN han confirmat que els 31 països de l’aliança van arribar al consens per a una nova pròrroga per un any per a Stoltenberg, després de mesos de recerca d’un candidat per substituir-lo.

Diversos noms

Notícies relacionades

Els països de l’OTAN faran una cimera a Lituània els pròxims 11 i 12 de juliol i la intenció de l’Aliança era arribar a aquesta reunió amb la qüestió del mandat ja resolta. En aquest procés, es van estudiar seriosament dos noms: els de la primera ministra de Dinamarca, Mette Frederiksen, i el del ministre britànic de Defensa, Ben Wallace, tot i que aquest últim va tirar la tovallola la setmana passada. En algun moment també es va posar sobre la taula el nom de la primer ministra d’Estònia, Kaja Kallas.

L’ambaixadora dels Estats Units davant l’OTAN, Julianne Smith, no va confirmar l’acord sobre el mandat de Stoltenberg, però va apuntar que hi hauria un anunci en aquest sentit «en els pròxims dies». «La possible extensió del mandat de Jens Stoltenberg és una opció que els aliats estan analitzant», va comentar.