Disturbis

Els disturbis sacsegen els afores de París després de la mort d’un noi en mans de la policia

Els disturbis sacsegen els afores de París després de la mort d’un noi en mans de la policia

AFP

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La mort d’un adolescent de 17 anys en mans de la policia francesa dimarts va provocar forts disturbis a Nanterre, a la perifèria oest de París. El noi, que s’escapava d’un control policial al matí, va morir poc després pels trets d’un policia motoritzat que el va perseguir.

La indignació social ha anat creixent a mesura que s’han anat coneixent més detalls del succés. En un primer moment, fonts policials van assegurar que el vehicle que conduïa l’adolescent va xocar contra dos agents amb motocicleta, però el vídeo que va circular després per xarxes socials mostrava que un dels agents va retenir el conductor a punta de pistola i va disparar a boca de canó quan aquest va accelerar. En la gravació s’escolta «rebràs una bala al cap», tot i que no queda clar qui pronuncia aquestes paraules. La víctima, Naël M., va morir uns quants metres més endavant després d’haver rebut una bala al tòrax, quan el cotxe en el qual va fugir es va estavellar contra un pal.

La mort del noi ha provocat una forta commoció i còlera a Nanterre, la seva ciutat, i a primera hora de la nit van esclatar els disturbis entre els seus habitants i les forces de l’ordre. Com a resultat dels enfrontaments, almenys 15 persones van ser detingudes, segons un balanç de la prefectura de policia. Alguns manifestants van llançar petards contra la prefectura policial, van calar foc en una via de tren i van cremar cotxes i contenidors d’escombraries. Així mateix, van aixecar barricades davant les forces de l’ordre, que van utilitzar en diverses ocasions gasos lacrimògens per intentar dispersar-los.

Desacatament i intent d’homicidi

Poc abans de mitjanit, les autoritats van assegurar que la situació estava «controlada»; no obstant, la tensió va continuar i es va propagar a altres zones de la perifèria nord de París.

Després de la defunció, les autoritats van obrir una investigació contra el noi, per desacatament i intent d’homicidi voluntari contra una persona amb autoritat pública, i una altra contra el policia, per homicidi voluntari de part d’una persona dipositària de l’autoritat pública. El policia que va disparar al noi, de 38 anys, va ser detingut de manera preventiva.

Notícies relacionades

L’advocat de la família de la víctima, Yassine Bouzrou, va dir que presentarà dues demandes en els pròxims dies, una per l’homicidi i una altra pel fals relat dels fets que, segons ell, van donar els policies.

A l’Assemblea Nacional, el ministre de l’Interior, Gérald Darmanin, va parlar d’«imatges extremadament impactants». «La pena de mort no existeix ja a França. Cap policia té dret de matar excepte de per legítima defensa», va dir el líder de l’esquerra radical, Jean-Luc Mélenchon. El 2022, França va registrar 13 defuncions després de situacions de desacatament en controls de carretera, un rècord.

Temes:

França