Amèrica Llatina
França bloqueja l’acord amb Mercosur que Espanya vol impulsar durant la presidència de la UE
Primer de forma soterrada, ja de forma pública, Françabloqueja de moment l’acord comercial entre la Unió Europea i els països llatinoamericans de Mercosur (el Brasil, l’Argentina, el Paraguai i l’Uruguai). El seu Parlament ha exigit canvis i ha posat línies vermelles, sense les quals no ratificarà el que li arribi de Brussel·les mentre que Espanya volia que fos un dels assumptes prioritaris per a la cimera que UE-Celac que se celebra els pròxims 17 i 18 de juliol a Brussel·les.
Pedro Sánchez ja dona senyals que probablement no pugui completar-se durant la seva presidència (o la del seu successor) del Consell de la UE, d’aquí a final d’any. París diu que es tracta d’una qüestió mediambiental i de seguretat alimentària, però fonts diplomàtiques apunten al poder dels sindicats agraris al país gal.
Països com Espanya, que recolzen l’acord, remarquen la necessitat de garantir els subministraments bàsics de països aliats (autonomia estratègica), especialment en el complicat context geopolític internacional. A l’altre costat de la balança, el temor que la importació de productes agrícoles produïts en macrogranges i amb menys requisits suposin una competència deslleial per als agricultors europeus, especialment si s’eliminen els aranzels, com pretén l’acord.
«Inconcebible»
«Per a nosaltres és inconcebible portar carn de boví o productes criats en terres desforestades de l’Amazones», explica a preguntes d’El Periódico de España, del grup Prensa Ibérica, Olivier Becht, ministre delegat de Comerç Exterior, Atractiu i Francesos a l’Estranger, durant una trobada amb la premsa en l’ambaixada gal·la a Madrid. «Tampoc pot ser que importem productes amb pesticides que aquí no podem utilitzar; o que la UE continuï posant restriccions als productors europeus i alhora permeti importar productes elaborats gràcies al dúmping social, sanitari i fiscal davant els d’aquí».
Espanya vol accelerar la firma. La secretària d’Estat de Comerç Xiana Méndez ha sol·licitat a la Unió Europea que es doni un impuls definitiu a la firma i ratificació de l’Acord Comercial UE-Mercosur
Becht nega que sigui París sola la que estigui impedint que tiri endavant l’acord, i recorda que hi ha altres països amb reticències, com Irlanda o Àustria. Insisteix que les negociacions fa 23 anys que estan en marxa i que no té sentit fer un esprint final per deixar un mal acord pel simple fet que hi hagi una cimera, per rellevant que sigui, el mes que ve.
L’Assemblea Nacional francesa va aprovar la setmana passada, per 281 vots a favor i 58 en contra, un text en què fixen les seves línies vermelles en criteris sanitaris, ambientals i climàtics. Sense aquests, no ratificarà res que surti de Brussel·les. Els diputats demanen que els agricultors sud-americans respectin les mateixes regles ambientals i sanitàries que a Europa i una clàusula per suspendre la seva aplicació si els països del Mercosur no respecten l’Acord de París sobre clima.
Sánchez desinfla les expectatives
La victòria de Luiz Inácio Lula da Silva en les eleccions presidencials del Brasil va obrir una finestra d’oportunitat. Amb Jair Bolsonaro la negociació era gairebé inviable, per les seves iniciatives de privatitzar l’Amazones. Amb el líder d’esquerres, aquest tema es treia de la llista d’obstacles. La Moncloa veia un eventual anunci d’un nou acord com un enorme èxit diplomàtic.
La ratificació del tractat es va convertir en un tema important a l’agenda. Però Pedro Sánchez va rebaixar les expectatives la setmana passada, durant la compareixença per presentar les seves prioritats per a la presidència espanyola del Consell de la UE, de l’1 de juliol al 31 de desembre. «És fonamental que es tanquin acords comercials amb Xile, Mèxic i Mercosur i que, si no es tanquen, almenys es facin passos substantius per crear una de les principals àrees de desenvolupament conjunt», va dir davant els ambaixadors de la Unió Europea a la Moncloa. «Nosaltres des d’Espanya i moltíssims altres Governs estem situats en aquesta mateixa línia: no podem mirar a una altra banda i fer l’estratègia de l’estruç, cal reforçar tot el que tingui a veure amb l’autonomia estratègica oberta».
«Un acord no és impossible si els països de Mercosur pensen que és ara o mai», assegura Oliver Becht, que es va reunir dijous passat a Madrid amb Héctor Gómez, el ministre d’Indústria espanyol per parlar del Mercosur, entre altres assumptes. «Però no és perquè tinguem una posició proteccionista forta del sector agrícola francès. Si no, no hauríem aprovat l’acord amb el Canadà CETA, pel qual s’importa molta vedella o be a Europa, o el JEFTA amb el Japó o l’acord amb Xile.
El que demanem és que els nostres agricultors tinguin una competència justa amb els altres estats amb què arribem a acords». A més, diu, no es negocia només amb Lula, que sembla més propens a l’acord. «El Congrés brasiler és majoritàriament bolsonarista, i mantenen l’objectiu de desforestar».
No tots a França estan contra l’acord. La diputada oficialista Eleonore Caroit, l’única a prendre la paraula a favor d’un acord durant el debat en l’Assemblea, va insistir en la importància estratègica del text. «Si França i la UE es desvien d’Amèrica Llatina, ¿saben qui vindrà? La Xina i Rússia», va advertir.
Lula mirarà d’impulsar el Mercosur
Lula mirarà d'estovar la posició d’Emmanuel Macron aquesta setmana. El president brasiler va començar dilluns una visita a Itàlia i França, amb la qual mirarà de capgirar les noves condicions que promou París. «Dinaré amb Macron, vull discutir l’enduriment de l’acord Mercosur-Unió Europea aprovat pel Parlament francès», ha dit Lula en una entrevista a la cadena pública TV Brasil.
Notícies relacionades«La UE no pot intentar amenaçar el Mercosur amb sancions si no compleix això o allò. Si som socis estratègics, no has de fer amenaces... has d’ajudar», va afegir, reiterant una declaració que va donar la setmana passada al rebre a Brasília la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen.
Es refereix Lula al programa de sancions que es pretén incloure en l’acord si no es compleixen els objectius de l’Acord de París sobre medi ambient. Brasília al·lega que aquests són voluntaris, i que plasmar penalitzacions en el text és una mostra de falta de confiança entre els que diuen voler ser socis. Mentrestant, el president ha demanat als seus agricultors que deixin d’utilitzar els productes nocius que critica la UE.
- La fiscalia francesa acusa d’"homicidi involuntari" el conductor del bus
- Accident a l’Alta Cerdanya El xòfer del bus sinistrat a França sumava deutes i avaries
- La ciclista Ares Masip denuncia un intent de violació
- Mbappé enfonsa el Madrid a Bilbao
- Patrimoni BCN estudia restaurar la gran creu del mirador del turó de la Peira
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Tradicions Mura, un poble de postal ple de tions
- RUTA Occitània,a cop de tren
- CATA MAYOR Dani García reparteix ‘Leña’ a Barcelona
- Trobades festives On menjar bé en grup aquest Nadal a Barcelona