EUA troba possibles restes humanes entre la runa del Titan

DAVID HISCOCK / REUTERS

4
Es llegeix en minuts
EFE

La Guàrdia Costanera dels Estats Units va informar aquest dimecres que ha trobat possibles «restes humanes» entre la runa del submergible Titan, que va implosionar el 18 de juny quan descendia cap a les restes del Titanic, amb cinc ocupants a bord.

Les restes van ser trobades entre la runa del submergible i seran analitzades per «professionals mèdics» als EUA, segons va informar la Guàrdia Costanera del país en un comunicat.

Els EUA van obrir diumenge passat una indagació d’alt nivell, coneguda com una Junta Marina d’Investigació (MBI, en anglès), per indagar en l’accident del submergible.

En el comunicat, el cap de la MBI, el capità Jason Neubauer, va assenyalar que l’evidència recuperada avui donarà informació «crítica» als investigadors de «diverses jurisdiccions» que indaguen sobre la causa d’aquesta tragèdia, però va acotar que la tasca no ha acabat.

«Encara queda una quantitat substancial de feina per fer per comprendre els factors que van causar la pèrdua catastròfica del Titan i ajudar a garantir que una tragèdia similar no es torni a produir», va dir Neubar en el comunicat.

Aquesta troballa s’ha produït el mateix dia en què ha arribat al Canadà una altra part de les restes del submergible Titan, recuperades per la companyia canadenca a la qual també pertany el Polar Prince, la nau d’abastament del Titan.

Amb aquestes restes, les autoritats canadenques també estan avançant investigacions per determinar les causes de l’accident del submergible.

El Polar Prince va ser l’encarregat de remolcar el submergible Titan el dia 16 amb els seus cinc ocupants des del port de Saint John’s de Terranova fins al punt de l’Atlàntic on es va submergir, a uns 600 quilòmetres al sud-est, on hi ha les restes del Titanic.

Segons les autoritats nord-americanes, el Polar Prince va perdre el contacte amb el Titan el diumenge 18 de juny, 105 minuts després d’iniciar la seva immersió cap al Titanic.

L’accident del Titan va causar la mort dels cinc ocupants: el milionari empresari pakistanès Shahzada Dawood i el seu fill Suleman, estudiant de 19 anys, l’explorador britànic Hamish Harding, l’explorador francès Paul-Henry Nargeolet i el conseller delegat de la firma OceanGate, Stockton Rush

Primeres imatges

Imatges captades per la radiotelevisió pública canadenca CBC mostren les grues de l’Horizon Arctic descarregant a primera hora de dimecres grans peces del Titan al port de Saint John de Terranova. L’Horizon Arctic, operat per la companyia canadenca a què també pertany el Polar Prince, l’embarcació d’abastament del Titan, va recuperar les restes del fons de l’Atlàntic amb el vehicle operat de forma remotaOdysseus.

L’empresa propietària de l’Odysseus, Pelagic Research Services, va informar aquest dimecres en un comunicat que l’equip ha completat «amb èxit» les operacions en alta mar i que ara està fent el seu «procés de desmobilització» de l’Horizon Arctic, després de 10 dies de feina.

Entre les imatges publicades per CBC es pot observar intacta la proa del submergible, una peça semiesfèrica grisa amb un petit ull de bou per on els ocupants de l’embarcació podien veure l’exterior. L’ull de bou sembla haver perdut la peça de material transparent que el cobria.

Una altra peça del Titan descarregada per l’Horizon Arctic és una àrea de grans dimensions del que sembla ser la maquinària situada a la part posterior del vehicle.

El Titan estava fabricat amb titani i fibra de carboni.

Investigacions

Tan aviat com l’Horizon Arctic va atracar en un dels molls del port de Saint John’s de Terranova, un equip d’investigadors de l’Oficina de Seguretat del Transport (TSB, per les seves sigles en anglès) del Canadà va abordar l’embarcació. Tant la TSB com la Policia Montada del Canadà han iniciat les investigacions per determinar les circumstàncies de l’accident del Titan.

La TSB ha indicat que, al ser l’autoritat responsable de l’embarcació d’abastament del submergible, «portarà a terme una investigació de seguretat respecte a les circumstàncies de l’operació del barco de bandera canadenca Polar Prince».

Notícies relacionades

Diumenge passat, la Guàrdia Costanera nord-americana va informar d’una altra investigació oficial sobre la pèrdua del submergible, que intentarà respondre el per què de les causes de la implosió que va patir el submergible Titan, que va desaparèixer amb cinc persones a bord quan viatjava a veure les restes del Titanic.

La investigació estarà dirigida pel capità Jason Neubauer, que en una roda de premsa va explicar que l’objectiu principal és «evitar que passi res similar» en el futur, fent «les recomanacions necessàries per millorar la seguretat marina arreu del món».

Temes:

Naufragis