¿Què ha passat a Rússia? | El divorci total entre els mercenaris de Wagner i el Ministeri de Defensa

¿Què ha passat a Rússia? | El divorci total entre els mercenaris de Wagner i el Ministeri de Defensa

TELEGRAM/ @concordgroup_official / AFP

3
Es llegeix en minuts
Àlex Bustos
Àlex Bustos

Periodista

ver +

La relació entre el grup de mercenaris més infame de Rússia i l’’establishment’ rus mai ha sigut bona. Va ser necessària la mediació del president rus Vladímir Putin perquè resolguessin les seves diferències, al final, comparteixen un mateix objectiu a Ucraïna –segons com ho veuen «desnazificar-la i desmilitaritzar-la». L’espurna que ha encès l’última polèmica, la que ha acabat de fer enfadar Ievgueni Prigojin, el cap de Wagner, ha sigut el suposat bombardeig de posicions dels mercenaris per part de l’Exèrcit rus. Per aquesta raó des del mateix perfil oficial dels «músics» –un altre dels malnoms del grup– han demanat la detenció de l’«idiota tuvinià», referint-se al ministre de Defensa Serguei Xoigú, que culpen de tots els mals del grup armat.

Qui en un altre temps es va anomenar el «cuiner de Putin», era part de la línia dura que considerava que Rússia estava sent tova a Ucraïna i demanava més recursos i més implicació de l’Estat. Utilitzava els cadàvers dels seus homes, morts per foc ucraïnès, als seus vídeos per reclamar més munició i recurrentment s’adreçava tant a Xoigú com a Valeri Geràssimov, cap de l’Estat Major i un dels homes que lideren l’ofensiva russa a Ucraïna, de molt males maneres i fent servir paraules malsonants.

Mentre només eren paraules, Wagner comptava amb alguns aliats pròxims en el si del poder rus. Un d’ells era Serguei Surovikin, l’anomenat ‘general Armaggedon', que va aparèixer el mateix divendres en un vídeo en què condemnava la insurrecció del seu «amic» i reforçava el suport a Xoigú. En el mateix missatge demanava als mercenaris no «caure en la trampa de l’enemic», i els recordava que «tenen la mateixa sang» i el mateix objectiu a Ucraïna.

Per la seva banda, Ramzan Kadírov el governador de Txetxènia, un dels grans referents de la línia dura i un altre dels suports de Prigojin ha optat per posar-se de cara en contra d’aquest intent de Wagner d’imposar-se, qualificat per les autoritats russes d’«insurrecció armada». El líder txetxè ha preferit tancar files amb Putin i ha qualificat el comportament de Prigojin de «ganivet a traïció», a més de posar a disposició de l’oficialisme rus els seus homes per liquidar l’intent de motí, «si fa falta amb mètodes durs».

Putin, l’àrbitre

El líder rus s’ha inclinat, com es podia esperar, cap al costat del Ministeri de Defensa. A més de demanar als mercenaris que no caiguin en les provocacions, també recorda que el seu país està lluitant per la supervivència. Prigojin havia sigut un dels homes de confiança del mandatari, i ha obtingut premis com el d’«Heroi de la Federació Russa» i ha sigut nomenat l’home més important del 2022 al país euroasiàtic.

Prèviament havia viscut alguns moments difícils quan Prigojin va admetre que l’ofensiva russa a Ucraïna no estava complint els objectius , una cosa totalment tabú a les files dels mitjans estatals russos, que sempre han apuntat que l’Exèrcit rus avança fins a la victòria, tot i que culpaven Occident que no anés al ritme desitjat pel Kremlin.

Notícies relacionades

L’estocada final al tàndem Putin-Prigojin va ser de cop, divendres, quan el líder de Wagner va decidir alçar-se contra el si del poder rus. El president mateix va titllar els incitadors de la insurrecció de «traïdors» i va confirmar així que l’anomenat «cuiner de Putin» és ara, segons tot l’oficialisme rus, un enemic que s’ha de frenar. En el mateix missatge ho va apuntar Putin, que va recordar que les forces armades «han rebut l’ordre de neutralitzar aquells que han organitzat la rebel·lió armada».