Situació confusa

Els mercenaris del grup Wagner es declaren en rebel·lia amb l’Exèrcit rus

5
Es llegeix en minuts
El Periódico

El cap del grup de mercenaris Wagner, Ievgueni Prigojin, es va declarar aquest divendres en rebel·lia oberta contra la cúpula militar de l’Exèrcit rus, va cridar les forces a les seves ordres a enderrocar-les, en un moviment que el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, va qualificar d’«intent de motí armat». Mentre que la seguretat sembla que ha sigut reforçada als carrers i els centres de poder de Moscou, vídeos encara no verificats han mostrat Prigojin aquest dissabte al matí a Rostov, la capital del districte militar sud de Rússia, envoltat d’homes armats i reunits amb el viceministre de Defensa i expresident d’Ingúixia Iunús-bek Ievkúrov, i el general Vladímir Alexeiev, que prèviament li havia reclamat en un vídeo que deposés la seva actitud.

Prigojin ha declarat que mentre Wagner «no tingui en poder seu el cap de l’Estat Major rus, Valeri Gueràssimov, i el ministre de Defensa, Serguei Xoigú», els mercenaris «bloquejaran la ciutat de Rostov» i «avançaran cap a Moscou».

La fiscalia de la Federació Russa ha declarat el conflictiu empresari afí a Putin sota investigació per un intent d’aixecament armat i els serveis de seguretat, l’FSB, han instat les tropes a no seguir les seves «ordres criminals» i a detenir el comandant. En un missatge, Wagner ha assegurat aquest dissabte que ha fet caure un helicòpter rus que amenaçava les seves columnes.

Des de Rostov, Prigojin ha assegurat que ha agafat el control de totes les instal·lacions militars de la ciutat, però que això no impedirà que les forces russes continuïn les operacions contra les Forces Armades d’Ucraïna, en plena ofensiva d’aquestes. El governador de Rostov, Vassili Gólubev, ha cridat la població a «no sortir de casa tret de per necessitat». Hores abans, el Ministeri de Defensa rus havia dit en un comunicat que «aprofitant la provocació de Prigojin per desestabilitzar la situació, el règim de Kíiv a prop del front de Bakhmut està concentrant unitats per dur a terme accions ofensives».

Segons el líder de Wagner, que ha desencadenat un torrent de missatges les últimes hores, ha agafat el control de l’aeroport de Rostov. «Els avions surten normalment a les missions de combat. L’aviació mèdica també surt. No hi ha cap problema. L’únic que fem és impedir que l’aviació d’assalt ens bombardegi i garantir que bombardegi els ucraïnesos».

«Punyalada a l’esquena»

Segons l’FSB, les proclamacions de Prigojin són «crides a l’inici d’un conflicte civil armat en territori rus i les seves accions són una punyalada a l’esquena dels soldats russos que lluiten contra les profeixistes forces ucraïneses», mentre instaven els combatents a «no cometre errors irreparables, aturar qualsevol acció de força contra el poble rus, no complir les ordres criminals i traïdores de Prigojin i prendre mesures per detenir-lo».

Poques hores després de l’inici del desafiament, Serguei Surovikin, comandant adjunt del Grup Conjunt de Tropes a Ucraïna i un dels pocs generals russos en bones relacions amb Prigojin va difondre un vídeo en què reclamava al grup Wagner que aturés les columnes que segons ell havien de marxar sobre Moscou i tornar a les posicions al front. «Abans que sigui massa tard, i el que cal fer és obeir la voluntat i l’ordre del president de Rússia elegit pel poble i aturar les columnes, tornar-les als punts de desplegament permanent i àrees de concentració, resoldre tots els problemes només per mitjans pacífics sota el lideratge del comandant suprem de les Forces Armades de la Federació Russa», afirmava.

El vídeo continuava amb la intervenció del general Vladímir Alexeiev, precisament un dels dos responsables militars que hores després han aparegut conversant amb Prigojin aparentment aquest matí a les casernes russes de Rostov.

El Ministeri de Defensa rus ha desmentit les acusacions de Prigojin, i assegura que «els missatges i vídeos difosos a les xarxes socials per Prigojin sobre suposats ‘bombardejos del Ministeri rus de Defensa contra bases de rereguarda del grup paramilitar Wagner no es corresponen amb la realitat i són una provocació».

Rebel·lia oberta

El desafiament de Prigojin va començar al seu canal de Telegram, amb l’exhibició d’un vídeo en què acusava l’Exèrcit rus d’haver matat dotzenes dels seus homes en un bombardeig, seguit de missatges a les xarxes socials en què els seus constants desafiaments al ministre de Defensa, Serguei Xoigú, han passat a l’amenaça oberta. Segons el líder de Wagner, el ministre havia iniciat una operació per «destruir» el grup, i hi ha respost cridant les seves tropes a marxar sobre territori rus.

Segons l’agència Tass, mentre que Vladímir Putin guarda silenci, l’alcalde de Moscou, Serguei Sobianin, ha declarat que les autoritats de la ciutat han emprès «mesures antiterroristes» no especificades, i s’ha posat en alerta la policia antiavalots.

A Washington, els responsables del comitè d’intel·ligència del Senat han declarat que «segueixen de prop el que sembla que és un conflicte intern significatiu entre les forces russes», i el president Joe Biden ha sigut informat dels fets.

Notícies relacionades

«Tothom que vulgui que s’uneixi a nosaltres, necessitem posar fi a aquest desastre», va proclamar Prigojin en un dels missatges, en què amenaçava de destruir «qualsevol que es resisteixi» a un moviment que va qualificar no com un «cop d’Estat», sinó com una «marxa per la justícia». Tot i que va afegir que atacaria fins i tot qualsevol punt de control militar que bloquegés el seu avanç.

Prigojin ha acusat contínuament el Ministeri de Defensa de corrupció, de no recolzar amb mitjans les tropes i de mala gestió de la guerra, sense que el Kremlin hi hagi reaccionat malgrat les seves amenaces de retirar les tropes del front i la negativa a obeir la instrucció de l’1 de juliol per posar qualsevol força irregular sota les ordres directes del Ministeri de Defensa. No obstant, en les últimes hores les seves declaracions han crescut en intensitat, fins al punt de qüestionar fins i tot els arguments utilitzats per iniciar la guerra d’Ucraïna.