EUA

Tensió i temor de violència davant la compareixença de Trump a Miami per ser imputat

Tensió i temor de violència davant la compareixença de Trump a Miami per ser imputat

GIORGIO VIERA / AFP

5
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Per segona vegada en poc més de dos mesos, Donald Trump, expresident dels Estats Units i favorit en la carrera republicana per al 2024, compareix davant la justícia per ser imputat. Després de declarar-se no culpable a l’abril de 34 càrrecs estatals a Nova York pel cas dels pagaments per silenciar Stormy Daniels, aquesta vegada s’enfronta a 37 càrrecs federals pel cas dels documents classificats. I la seva cita aquest dimarts en un tribunal de Miami, on ha de comparèixer a les tres de la tarda (les 21.00 hores a Espanya) ha traslladat al sud de Florida l’epicentre d’aquest terratrèmol polític i legal, que ha desencadenat les tensions i ha renovat temors de potencial violència, donada la retòrica cada vegada més incendiària dels més radicals seguidors del republicà.

Trump va sortir aquest dilluns des del seu club privat a Bedminster (Nova Jersey) per embarcar en un vol rumb a Florida, desatenent les recomanacions del servei secret encarregat de la seva seguretat, que preferia que volés el mateix dimarts.

Hores abans que la comitiva emprengués el camí de l’aeroport, de nou seguida en viu per les càmeres de televisió, va anunciar que preparava el viatge a Doral, a Miami, on té un altre club de golf. Ho va fer amb un missatge a la seva xarxa social on instava a «ser tots FORTS i DERROTAR els comunistes, marxistes i llunàtics de l’esquerra radical que estan sistemàticament destruint el nostre país».

A Doral hi ha previst que passi la resta de la jornada en reunions amb el seu nou equip d’advocats, que ha estat formant després de la dimissió dels seus dos principals lletrats després de la imputació la setmana passada, per preparar els últims detalls de l’entrega a les autoritats i la compareixença davant la cort federal de l’edifici de tribunals Wilkie D. Ferguson Jr. al ‘downtown’ de Miami, on es desenvoluparan els procediments.

Es desconeix, de moment, si se li prendran les empremtes dactilars i fotografies, una cosa que se sol fer amb els imputats. En el cas de Nova York no va haver de posar-se davant la càmera. I el seu pla és retornar el dimarts mateix a Nova Jersey, on ha convocat els mitjans per a unes declaracions a les 20.15 hores.

 

Forces de l’ordre en alerta

L’alcalde de Miami, Francis Suárez, ha dit en una roda de premsa aquest dilluns que «tot està llest per assegurar que l’esdeveniment d’aquest dimarts transcorre sense incidents». Però les forces de l’ordre de Miami porten des que es va conèixer la imputació dijous passat intensificant els preparatius de seguretat per al moment. La policia de Miami-Dade, de fet, va emetre un avís a altres agències sobre una manifestació a favor del president organitzada per rebre’l aquest mateix dilluns a Doral.

Abans que arribés Trump allà hi havia només un grapat de manifestants, entre els quals n’hi havia alguns que utilitzaven un llenguatge preocupant. «Si l’adoctrinen (un aparent error quan volia dir imputen) el 6 de gener (data de l’assalt al Capitoli) semblarà un pati d’escola», deia en unes declaracions que es trobaven a Twitter un home que s’identificava com a Pat. «Tot el que necessitem és un senyal. Estem llestos».

L’alerta és especialment intensa per a aquest dimarts, per quan hi ha convocats diversos actes en suport a Trump, incloent-hi un esdeveniment de clar oportunisme polític, com una roda de premsa convocada per l’aspirant republicà Vivek Ramaswamy, i altres que preocupen més les autoritats. Hi ha, per exemple, un d’organitzat per un capítol de Miami dels Proud Boys, el grup militaritzat d’extrema-dreta alguns dels líders del qual van ser condemnats per conspiració sediciosa pel seu paper a l’assalt al Capitoli.

Tots els agents de policia de la ciutat han sigut instats a no prendre’s el dia lliure, segons una comunicació interna a què ha tingut accés ‘The Washington Post’, i a portar uniforme i no roba de paisà per si són cridats a ser desplegats.

Tot i que a Nova York les pors de possibles esclats de violència es van provar infundats i les protestes davant el tribunal van transcórrer com un espectacle de circ, caos i divisió però sense pràcticament cap incident, aquesta vegada la tensió és més gran. I experts en moviments i discursos d’extrema dreta han advertit que la retòrica violenta continua empitjorant, i elevant els riscos.

 

Discurs violent

Aquest discurs violent no només s’irradia en xats a internet o a les xarxes com Telegram que utilitzen seguidors de Trump. L’han llançat en els últims dies amb especial ferocitat figures polítiques del Partit Republicà. I una de les que més alarmes ha fet ha sigut Kari Lake, la derrotada aspirant a governadora d’Arizona en les eleccions legislatives del novembre, que aquest cap de setmana va intervenir en un conclave conservador a Geòrgia i va declarar: «Estem en guerra, gent; estem en guerra».

«Si volen arribar al president Trump hauran de passar per mi i per 75 milions de nord-americans com jo», va dir Lake. «i vull recordar que la majoria tenim carnet de l’Associació Nacional del Rifle. No és una amenaça, és un anunci de servei públic», va afegir. «És moment d’aferrar-nos a les nostres armes i la nostra religió», va dir l’antiga periodista, que ha anunciat que serà aquest dimarts a Miami.

El mateix Trump penjava dissabte un vídeo a Instagram amb un muntatge en el qual se’l veia colpejant una pilota de golf, seguida d’una animació on la pilota  tocava Biden al cap, i provocava la seva caiguda de fa uns dies.

 

Notícies relacionades

També el congressista republicà Andy Biggs va assegurar en un missatge a les xarxes socials que s’ha «arribat a una nova fase de guerra» i va dir:«ull per ull».