Exministra principal

La policia allibera sense càrrecs Nicola Sturgeon després d’interrogar-la pel presumpte finançament irregular del Partit Nacional Escocès

La policia allibera sense càrrecs Nicola Sturgeon després d’interrogar-la pel presumpte finançament irregular del Partit Nacional Escocès

ANDY BUCHANAN / AFP

2
Es llegeix en minuts
Lucas Font
Lucas Font

Corresponsal.

ver +

L’ex ministra principal d’Escòcia Nicola Sturgeon ha sigut alliberada sense càrrecs aquest diumenge després de ser detinguda poques hores abans per finançar el seu partit de forma presumptament irregular. L’arrest ha sigut anunciat per la policia escocesa en un comunicat, en què ha assenyalat que es produeix en el marc de l’operació Branchform, que investiga si hi ha hagut frau en la captació d’ingressos per al Partit Nacional Escocès (SNP, en les sigles en anglès). Sturgeon, que va renunciar al seu càrrec el febrer passat, és la tercera persona detinguda en aquest procés, pel qual també va ser arrestat el seu marit, Peter Murrell, fa tot just dos mesos.

Les investigacions s’han centrat fins ara en els prop de 780.000 euros que l’SNP va recaptar per finançar suposadament la seva campanya a favor d’un nou referèndum d’independència a Escòcia. La policia va interrogar Murrell, antic cap executiu del partit, i va arrestar pocs dies després l’extresorer de la formació, Colin Beattie, tot i que els dos van ser alliberats sense càrrecs hores després a l’espera de nous avanços en la investigació. Sobre la taula hi ha també un préstec que Murrell va fer a la formació de més de 100.000 euros, al·legant falta de liquiditat.

Sturgeon sempre ha negat qualsevol irregularitat i ha desvinculat aquesta investigació de la seva renúncia al càrrec a principis d’any. Llavors la seva popularitat ja estava tocada pel fracàs de la convocatòria d’un segon referèndum i per la polèmica llei de reconeixement de gènere, que té l’objectiu de facilitar el canvi del gènere legalment reconegut a les persones trans. Un portaveu de l’ex primera ministra ha confirmat l’arrest i ha insistit que aquesta sempre ha mostrat la seva voluntat de «cooperar amb la investigació i seguirà fent-ho».

Notícies relacionades

A més de les detencions, la policia també va portar a terme a l’abril registres a la casa del matrimoni i a la seu de l’SNP, requisant caixes de documents i ordinadors, i va confiscar una caravana de luxe estacionada davant la casa de la mare de Murrell. 

Caiguda en les enquestes

Els arrestos han suposat un nou cop per a una formació que està en caiguda lliure en les enquestes. El successor de Sturgeon en el càrrec, Humza Yousaf, ha mirat de tornar a atraure els seus votants, però el seu perfil continuista amb l’anterior direcció per ara no està convencent els electors. L’actual ministre principal ha reconegut desconèixer alguns dels detalls de la investigació, mentre creixen les crítiques de l’oposició. «Humza Yousaf ha d’aclarir amb urgència el que sap: la gent d’Escòcia mereix respostes», ha dit el laborista Ian Murray després d’haver-se conegut l’arrest. A l’espera del que concloguin els investigadors, el cas ja està fent trontollar els fonaments del partit i les seves aspiracions polítiques.