Imputat per 37 càrrecs

Trump, imputat amb 37 càrrecs federals pel cas dels documents classificats

Trump, imputat amb 37 càrrecs federals pel cas dels documents classificats
5
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Donald Trump, expresident dels Estats Units i actualment favorit per aconseguir la nominació republicana per al 2024, ha sigut imputat amb 37 càrrecs federals en el cas relacionat amb el seu maneig irregular de documents classificats una vegada que va abandonar la Casa Blanca. La imputació, que va ser anunciada aquest dijous (matinada de divendres a Espanya) pel mateix Trump a la seva xarxa social, obre un altre capítol extraordinari en la història política i legal dels EUA, que entra de nou en territori inexplorat davant un terratrèmol de conseqüències impredictibles.

Trump, segons el seu anunci a Truth Social, haurà de comparèixer davant del Tribunal Federal de Districte de Miami dimarts a les 15.00 hores (21.00 hores a Espanya). Aquest divendres, dos dels advocats del seu equip de defensa, Jim Trusty i John Rowley, han renunciat a continuar representant-lo.

Segons el document d’acusació fet públic aquest divendres, els càrrecs que ha preparat el fiscal especial Jack Smith, al qual el Departament de Justícia va posar al novembre al capdavant de la investigació i que ha estat presentant proves davant un gran jurat a Washington i un altre a Miami, inclouen retenció voluntària de secrets de defensa nacional en violació de la llei d’espionatge, declaracions falses i conspiració per obstruir la justícia.

La investigació destaca que Trump va conservar il·legalment documents relacionats amb «programes nuclears dels Estats Units, potencials vulnerabilitats dels EUA i els seus aliats a un atac militar, i plans per a possibles represàlies en resposta a un atac estranger». Uns documents que va guardar en «un saló de ball, un lavabo i una dutxa, una oficina, el seu dormitori i una sala d’emmagatzematge» de la seva residència de Mar-a-Lago i que va arribar a mostrar persones sense autorització de seguretat.

En la causa també està imputat com a presumpte «coconspirador» un dels ajudants personals de Trump des de la seva etapa com a president, Waltine Nauta. Després d’assegurar inicialment que desconeixia on Trump guardava els papers sostrets, Nauta va confessar als investigadors que ell mateix va transportar algunes de les caixes amb documents classificats des de la Casa Blanca a la residència de Mar-a-Lago.

Al març Trump ja es va convertir en el primer expresident imputat pel penal pel cas dels pagaments per silenciar Stormy Daniels. Ara l’antic mandatari, que també va ser el primer sotmès a dos ‘impeachments’, torna a fer història com el primer que s’enfronta a càrrecs federals.

Ho fa, a més, quan està posicionat en els sondejos com a aclaparador favorit per aconseguir la nominació del Partit Republicà per a les presidencials del 2024, una carrera que pateix un sotrac. I la imputació crea una situació inèdita, ja que col·loca el Departament de Justícia de l’Administració de Joe Biden, que buscarà la reelecció en les pròximes presidencials, intentant buscar la condemna del seu potencial rival electoral.

 

«No vaig fer res malament»

«Soc un home innocent», ha escrit en majúscules Trump en uns missatges a la seva xarxa social que després ha replicat en un comunicat, en el qual parla d’«un dia fosc per als EUA» i mira de tornar el focus a la investigació oberta a Biden també per haver-se quedat material classificat quan va abandonar la vicepresidència amb Barack Obama.

Trump també ha penjat un vídeo de quatre minuts, que ha gravat des del seu club privat a Bedminster (Nova Jersey), on ha rebut la notícia de la seva imputació. En el vídeo parla de «l’estafa de les caixes» per descriure el cas, insisteix a identificar-se com a víctima de «la caça de bruixes més gran de tots els temps» i acusa l’Administració de Biden de ser «absolutament corrupta» i d’estar lliurant «una guerra legal» i «utilitzar com a arma política» el Departament de Justícia.

«És molt injust, però és el que és», assegura Trump, que denuncia a més que la seva imputació és una «interferència electoral». «Estan intentant destruir una reputació per poder guanyar una elecció», afirma Trump, que insisteix en la seva innocència. «No vaig fer res malament», diu.

 

El cas

La imputació de Trump és la culminació d’una investigació que va arrencar a principis del 2022. El gener d’aquell any, i només sota la pressió de l’amenaça d’accions legals per part de l’Administració Nacional d’Arxius i Registres, que des del maig del 2021 va avisar l’expresident que a l’abandonar la Casa Blanca s’havia emportat material que per llei havien de preservar ells a Mar-a-Lago, el seu club i residència privada a Florida, Trump va entregar als Arxius Nacionals 15 caixes de documents. Els Arxius van descobrir que almenys 14 de les caixes contenien material classificat, per la qual cosa van alertar el Departament de Justícia, que va obrir una investigació.

Al maig Justícia va enviar una citació perquè el president entregués tot el que encara tingués, tot i que Trump havia instat diverses vegades a un dels seus assistents que digués que havien tornat ja tot el material. Al juny advocats del Departament i de l’FBI van acudir a Mar-a-Lago, on se’ls van entregar tres dotzenes més de documents, incloent-ne 17 amb la classificació de «top secret». I un advocat de Trump va enviar una declaració jurada el 3 de juny en la qual va assegurar que, després d’haver realitzat una «recerca diligent», no quedava material en el seu poder.

Justícia, no obstant, tenia sospites i indicis que no era cert i va aconseguir una ordre judicial per executar un registre a Mar-a-Lago, que l’FBI va realitzar el 8 d’agost. En aquella operació es van trobar més de 100 documents classificats.

Notícies relacionades

Tot i que Trump utilitza repetidament l’argument que tenia autoritat per desclassificar-ho tot «automàticament» o «només amb pensar-ho», recentment va sortir a la llum una gravació en poder dels investigadors en què l’expresident reconeixia saber que s’havia emportat material classificat i entendre les limitacions.

Altres investigacions

Trump està subjecte a més investigacions que també podrien esdevenir en càrrecs, incloent-hi una altra de federal liderada també pel fiscal especial Smith que estudia els seus esforços per retenir el poder després de la derrota el 2020 i l’assalt al Capitoli per una turba dels seus seguidors. A l’estat de Geòrgia s’espera aquest estiu la potencial presentació de càrrecs per possible ingerència electoral en aquest estat. L’inici del judici penal a Nova York, on s’enfronta a 34 càrrecs per la falsificació de documents en el cas de Daniels, està fixat per al març de l’any que ve, en plena carrera de primàries republicanes.