Van impedir una tragèdia més gran

Un jove amb una motxilla, una cuidadora i un avi portuguès... Els herois inesperats dels apunyalaments d’Annecy

Un jove amb una motxilla, una cuidadora i un avi portuguès... Els herois inesperats dels apunyalaments d’Annecy

DENIS BALIBOUSE / REUTERS

4
Es llegeix en minuts
Enric Bonet

Esclats de bondat humana enmig d’un mal tan fosc com inexplicable. Diverses persones es van entremetre dijous enmig de l’apunyalament perpetrat per un refugiat sirià en un parc infantil a Annecy. Van impedir unes conseqüències molt més tràgiques en aquesta ciutat del centre-est de França, on van resultar ferits dos adults i quatre nens, d’entre 22 mesos i tres anys. Un jove que va colpejar l’agressor amb una motxilla, una cuidadora que va posar el seu cos per evitar que apunyalessin un nadó o un avi portuguès que es va enfrontar a l’atacant i va rebre un tret de la policia de manera accidental. Totes aquestes persones normals van actuar com a herois. 

França continua commocionada el dia després d’aquesta agressió, el mòbil de la qual es desconeix i que per ara no és investigada com un acte terrorista. Les sis víctimes evolucionen favorablement i el seu estat de salut és estable. Tot un alleujament. Malgrat això, l’indicible que algú intenti assassinar nens molt petits ha esgarrifat la societat gal·la. Ha agitat també passions tristes, des del morbo dels que van fer circular vídeos de l’agressió fins a la instrumentalització per part de la ultradreta, que vol aprofitar l’intent d’assassinat per vehicular la seva ideologia xenòfoba, malgrat que l’autor és cristià, fa deu anys que viu a Europa i havia viatjat de manera legal al territori francès.

«L’heroi de la motxilla»

«L’heroi de la motxilla»Davant aquests comportaments, sobresurt l’heroisme d’aquelles persones corrents que van arriscar la seva vida o van aportar el seu gra de sorra per afrontar aquest moment crític. El cas més conegut és el d’Henri d’Anselme. Aquest jove, de 24 anys, dijous al matí era a Le Paquier, el cèntric parc d’aquesta localitat vacacional pròxima a la frontera amb Suïssa i que es caracteritza pel seu majestuós llac. Quan va veure l’agressor, es va interposar i va intentar parar-lo colpejant-lo amb la seva motxilla.

«Vaig actuar realment per instint. No m’ho vaig pensar. Per a mi, era impensable quedar-me sense fer res. Vaig tenir por per la meva vida, però sobretot per la vida d’altres persones», ha explicat D’Anselme en declaracions a la cadena CNews. Aquest jove cristià estava de passada a Annecy en el marc d’un «Tour de França de les catedrals», que va començar al març i en el qual ja ha recorregut 1.300 quilòmetres viatjant a peu o fent autoestop. Els vídeos d’ell enfrontant-se amb la seva motxilla a l’agressor van circular com l’espuma a les xarxes socials. Allà l’han batejat com l’«heroi de la motxilla». 

Un avi portuguès, apunyalat i va rebre un tret de la policia

Un avi portuguès, apunyalat i va rebre un tret de la policiaTot i que el seu cas ha sigut el més mediatitzat, també hi va haver altres ciutadans corrents que van actuar de manera semblant. En els vídeos de l’agressió, es veu una cuidadora de nens que s’oposa a l’agressor i posa el seu cos per evitar que aquest apunyali el nen que portava en un cotxet. L’alcalde d’Annecy, François Astorg, també va agrair «el coratge» de dos netejadors municipals que van intentar detenir l’atacant colpejant-lo amb les seves pales. 

Notícies relacionades

Un dels comportaments més valents va ser el del Manuel. Aquest portuguès, de 72 anys, també es va confrontar a l’atacant, que el va agredir amb el seu ganivet al coll. Malgrat això, va continuar perseguint-lo per intentar retenir-lo. Mentre anava darrere d’ell, va rebre per error un tret per part dels agents de policia. Ell és un dels adults que va resultar ferit, juntament amb un altre avi, de 78 anys, que va patir ferides més lleus. 

El president francès, Emmanuel Macron, ha expressat aquest divendres el seu «orgull» i «gratitud» a aquests herois inesperats d’Annecy. No és la primera vegada a França que persones anònimes salven vides gràcies a les seves accions heroiques. El maig del 2018, Mamoudou Gassama, un immigrant malià en situació irregular, va escalar a mà quatre pisos per salvar un nen que estava penjant d’un balcó a París. Aquell mateix any, el coronel de policia Arnaud Beltrame es va oferir com a ostatge i va sacrificar la seva vida per salvar la de diverses persones retingudes per un gihadista en un supermercat a la perifèria de Carcassona. Els seus actes representen la cara més noble de la moneda d’un país sacsejat massa sovint per episodis de frenesí violenta.