Atmosfera irrespirable

El fum de 150 incendis al Canadà asfixia Nova York

ANDREW KELLY / REUTERS

3
Es llegeix en minuts
France Presse

Convertit en epicentre d’incendis forestals que arrasen gran part del Canadà, la província del Quebec espera amb impaciència l’arribada de reforços internacionals per combatre el foc, mentre el fum dels 150 incendis encara en curs arriba als Estats Units.

Aquest esdeveniment és «un altre senyal preocupant de la manera com la crisi climàtica afecta les nostres vides», va declarar la portaveu de la Casa Blanca, Karine Jean-Pierre, aquest dimecres.

Després d’Alberta i Nova Escòcia, el Quebec enfronta incendis «mai vistos abans». Actualment n’hi ha 150 d’actius, dels quals un centenar estan fora de control. I no s’esperen pluges importants abans de dilluns a la nit.

Amb els efectius amb què comptem podem cobrir alhora uns 40 incendis però n’hi ha 150 d’actius», va dir el primer ministre del Quebec, François Legault. «Hem d’atendre el que é surgent», va afegir.

El Quebec va mobilitzar centenars de persones per combatre el foc i espera arribar a 1.200 amb l’ajuda internacional, especialment amb l’arribada de bombers francesos.

«Veiem que estem en un pitjor any del que ja vam tenir i els nostres recursos estan al límit», va declarar per la seva banda el primer ministre canadenc, Justin Trudeau, al ressaltar la necessitat de preparar-se millor davant «aquesta nova realitat».

Boirina taronja a Nova York

La nova realitat impacta durament al nord-est dels Estats Units. A Nova York, l’Estàtua de la Llibertat i els gratacels de Manhattan estan coberts amb una boirina taronja i color cafè, i les màscares, vestigis de la pandèmia, reapareixen als carrers.

La visibilitat és tan complexa que l’agència nord-americana d’aviació civil (FAA) va alentir el transport aeri i fins i tot va mantenir a terra alguns avions a la regió.

El govern nord-americà va fer una crida als seus ciutadans de salut fràgil a «prendre precaucions» davant la qualitat de l’aire.

Més de 100 milions d’habitants es veien afectats dimecres per alertes per la qualitat de l’aire a causa dels incendis al Canadà, va declarar a l’AFP l’Agència de Protecció Ambiental (EPA).

Aquestes alertes afecten la major part del nord-est dels Estats Units, des de Chicago al nord fins a Atlanta al sud.

Evacuacions

Més de 20.000 canadencs han sigut evacuats, més de la meitat al Quebec, on el Govern es prepara per traslladar-ne 4.000 més.

«Com més passa el temps, més gran és el desafiament», va dir Legault. Des de principis d’any es van registrar 438 incendis en aquesta província francòfona, davant una mitjana de 200 en el mateix període de temps en els últims deu anys.

També és excepcional la quantitat d’hectàrees cremades en aquesta època de l’any, segons les autoritats.

Notícies relacionades

Tot Canadà passa per un any sense precedents: s’han registrat 2.203 incendis forestals i s’han cremat gairebé 3,8 milions d’hectàrees; una quantitat molt superior a la mitjana dels últims decennis.

El Canadà, que per la seva situació geogràfica es reescalfa més ràpid que la resta del planeta, ha afrontat en els últims anys fenòmens meteorològics extrems, d’una intensitat i freqüència incrementades pel canvi climàtic.