Guerra d’Ucraïna

¿Com pot afectar la voladura de la presa a la contraofensiva ucraïnesa?

¿Com pot afectar la voladura de la presa a la contraofensiva ucraïnesa?

ALEKSEY FILIPPOV / AFP

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

A mal temps, bona cara. Quan han transcorregut ja gairebé dos dies de la destrucció de la presa de Nova Kakhovka, les autoritats ucraïneses insisteixen que els plans militars davant la imminent contraofensiva no han resultat afectats. El que ha passat «no aturarà ni Ucraïna ni els ucraïnesos», ha arengat el president Volodímir Zelenski en una nova declaració pública.

«La detonació en la presa no va afectar la capacitat d’Ucraïna de desocupar els seus propis territoris», ha continuat el cap de l’Estat. El comandant en cap de les forces ucraïneses, el tinent general Serhí Naiev, s’ha manifestat en termes similars, i ha indicat que els seus plans i estratègies ja tenen en consideració les «accions insidioses» dels russos abans de ser dissenyades. D’acord amb Ukrhidroenerg, l’empresa encarregada de gestionar les centrals hidroelèctriques al país, «l’estabilització dels nivells d’aigua a les zones inundades tindrà lloc en «els pròxims quatre dies», donant a entendre que la situació podria ser revertida en un període de temps relativament curt.

Report diari

Encara és difícil saber si les asseveracions dels responsables militars i civils ucraïnesos tenen aparences de realitat, o si es tracta de declaracions destinades a insuflar ànim a la tropa davant les setmanes que venen. Al seu report diari sobre la invasió russa d’Ucraïna, l’Institut d’Estudis de Guerra (ISW), destaca que l’increment de l’activitat bèl·lica en aquests dies que podria apuntar a l’inici de la tan esbombada contraofensiva s’està registrant lluny d’aquesta zona, concretament al Donbass, a centenars de quilòmetres en direcció est. «És de destacar que les àrees que estan rebent l’impacte de la inundació, és a dir, les situades a la zona inundable en un radi de 120 quilòmetres de la presa destruïda, es troben geogràficament molt lluny de les àrees de la línia de cara on ISW ha identificat ‘activitat combativa recent’ en els últims dies», diu l’informe. «La inundació del curs baix del riu Dniéper no tindrà probablement impacte a les zones» on s’està combatent, conclou el text.

Notícies relacionades

Evidentment, el Govern d’Ucraïna no ha confirmat que sigui precisament el Donbass el lloc on té previst portar a terme el seu atac. En el cas que l’avenç estigués planejat al front de Kherson, les capacitats de l’Exèrcit ucraïnès es veurien limitades durant diverses setmanes. «Això crea una posició defensiva per als russos molt bona», ha assegurat a Reuters l’analista militar polonès Maciej Matysiak, expert en la Fundació Stratpoints i ex vicecap de la contraintel·ligència militar polonesa. D’acord amb la seva opinió, les forces ucraïneses no podran utilitzar durant un mes l’artilleria pesant o els tancs en aquesta zona, concedint temps a les forces que es troben en posició defensiva.

Però les aigües no només han afectat les capacitats de l’Exèrcit local. D’acord amb Natalia Humeniuk, cap de premsa de les forces ucraïneses al Sector Sud, les tropes russes s’han vist obligades a retirar-se de les seves posicions al costat del riu, una cosa que, segons la seva valoració, ni tan sols tenien prevista. «S’han adonat del que han fet, i estan evacuant (les seves forces) perquè la riba oriental és la primera a patir (la inundació), ja que geogràficament es troba a menor altura i per tant, la principal onada d’aigua caurà allà», ha destacat.