Guerra d’Ucraïna
La UE sanciona set polítics i empresaris prorussos per desestabilitzar Moldàvia
Segueix en directe l’última hora de la invasió de Rússia
L’alcalde de Varsòvia: «Hi ha un perill real que Polònia abandoni la UE»
Els estats membre de la Unió Europea (UE) han aprovat sancions contra set individus moldaus: a cinc els atribueixen maniobres per desestabilitzar Moldàvia i a la resta els responsabilitzen de recolzar la guerra d’agressió russa contra Ucraïna.
Aquestes mesures, que arriben a un dia de la cimera de la Comunitat Política Europea a Chisinau, són un important senyal del suport europeu davant l’agressió de Rússia, que té especial repercussió en Moldàvia.
«Moldàvia és un dels països més afectats per les conseqüències de la invasió il·legal d’Ucraïna per Rússia. Hi ha intents seriosos, creixents i continuats de desestabilitzar el país», ha assegurat l’alt representant de la UE per a Política Exterior, Josep Borrell, a través d’un comunicat.
D’aquesta manera, el bloc europeu estrena el règim de sancions adoptat l’abril passat per combatre actors desestabilitzadors de la democràcia moldava. En particular, la UE fa el pas d’imposar restriccions al polític i oligarca Ilan Shor, considerat el dirigent prorús més rellevant a Moldàvia i la formació política del qual, SOR, ha organitzat protestes que han acabat amb desordres públics.
La UE atribueix a Shor, implicat en activitats de finançament il·legal de partits polítics, incitació a la violència contra l’oposició política i assenyala que la seva formació paga i ensinistra persones per provocar desordres i disturbis durant protestes a Moldàvia. El magnat es troba a Israel després de ser condemnat a 15 anys de presó per un cas de frau bancari a Moldàvia.
Desestabilització antidemocràtica
Els Vint-i-set inclouen en la seva ‘llista negra’ altres membres del partit, inclosa la líder adjunta, Marina Tauber, i empresaris de nacionalitat russa i moldava acusats de casos de corrupció i de maniobres de menyscapte de la democràcia moldava per augmentar la influència russa.
Notícies relacionadesIgualment, dos polítics i empresaris moldaus han sigut inclosos en el règim de sancions relatiu a la invasió russa d’Ucraïna per les seves accions en suport a l’ocupació de territoris ucraïnesos.
Aquest marc de sancions busca frenar les ingerències externes a Moldàvia, després que el Govern de Maia Sandu hagi denunciat moviments agitadors russos dins del país i després que al març detingués membres d’un presumpte grup de «desestabilitzadors» a sou de Moscou.
- Tornada a les aules Radiografia del professorat
- Pugna pel lideratge ERC pressiona perquè el seu centenar de càrrecs al Govern l’abandonin
- ‘El corredor del fuet’ (4) L’escola antisegregació, al límit a Manlleu i Torelló
- Obres pendents Rosari de queixes a l’estació del Nord
- BARCELONEJANT El Rei es relaxa i Colau se’n va