Relacions diplomàtiques

Espanya i Austràlia commemoren els seus 55 anys de relacions diplomàtiques

Autoritats, empresaris i personalitats de la societat civil i el món de la cultura celebren a Madrid l’amistat entre els dos països

Espanya i Austràlia commemoren els seus 55 anys de relacions diplomàtiques
4
Es llegeix en minuts

El Museu del Vestit ha sigut l’escenari escollit per acollir l’acte commemoratiu del 55è aniversari de l’establiment de les relacions diplomàtiques entre Espanya i Austràlia, dos països que exhibeixen la seva amistat i cooperen actualment per reforçar els seus vincles polítics, econòmics, socials i culturals.

L’esdeveniment va estar marcat per l’inici de la Setmana de la Reconciliació Nacional, que cada any té l’objectiu de celebrar la història i la cultura dels pobles indígenes d’Austràlia.

Autoritats, ambaixadors, empresaris amb interessos a Austràlia i diverses personalitats d’institucions socials i culturals s’han donat cita en aquesta trobada de confraternització.

Sophia McIntyre, ambaixadora d’Austràlia a Espanya, va assenyalar en el seu discurs que «com a democràcies liberals, amb economies similars i orientades a l’exportació, tenim un interès comú a treballar per recolzar el multilateralisme i l’ordre internacional basat en regles». Sophia McIntyre va destacar que «l’agenda compartida defensa els drets de les dones i les nenes, promou els drets humans al món i defensa la pau i la seguretat. Ens uneix a més una condemna de la invasió unilateral, il·legal i immoral de Rússia a Ucraïna».

Ángeles Moreno Bau, secretària d’estat d’Afers Exteriors i Globals del Govern d’Espanya, va incidir durant la seva intervenció en les estretes relacions econòmiques i comercials que mantenen els dos països. «Tenim prop de cent empreses espanyoles punteres a Austràlia que exerceixen la seva tasca en diferents àmbits com la seguretat i la defensa, les infraestructures i les energies renovables», va indicar.

La cooperació política, econòmica i cultural és l’eix central dels vincles fixats entre els dos països des que, l’octubre de 1967, establissin relacions diplomàtiques bilaterals. Arran d’aquest acord Espanya va instal·lar la seva primera ambaixada a Canberra, la capital australiana, el 3 de maig de 1968.

La celebració coincideix amb la Setmana de la Reconciliació Nacional, que té lloc del 27 de maig al 3 de juny, i que té l’objectiu d’enfortir els llaços entre els diferents pobles que protagonitzen la història i la cultura d’Austràlia.

El professor Gary Thomas, primer vicerector adjunt d’Educació, Investigació i Participació Indígena de la Universitat RMIT, va posar en valor la relació amb Espanya i va instar els dos països a continuar escoltant-se i aprendre junts per reforçar la seva aliança en un món global.

Declaració conjunta

El juny del 2022 el primer ministre d’Austràlia, Anthony Albanese, va fer la seva primera visita a Espanya per assistir a la cimera de l’OTAN a Madrid. Durant la visita es va reunir amb el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, i tots dos van firmar una declaració conjunta en què van reafirmar alguns punts d’aquesta relació bilateral, destacant «la cordial i productiva relació entre Espanya i Austràlia, sustentada en valors compartits i en el compromís dels dos països amb el multilateralisme i l’ordre internacional, i en uns estrets vincles econòmics».

L’assistència del primer ministre a la cimera va ser la primera visita bilateral a Espanya per un primer ministre australià en la història de les seves relacions. Albanese va agrair a Espanya la seva hospitalitat en una reunió que marcava, segons la seva opinió, «un nou estadi de cooperació entre els dos països». En aquesta trobada, els líders van expressar la seva voluntat d’intensificar els intercanvis culturals i educatius, així com ressaltar la tasca de la Fundació Consell Espanya-Austràlia en el foment dels vincles entre les empreses i societats civils de les dues nacions.

El desafiament d’abordar de manera «urgent la crisi climàtica, la seguretat global com a teló de fons de la guerra d’Ucraïna i les noves oportunitats d’inversió internacional, van ser alguns dels punts claus d’aquesta reunió bilateral.

Economia i defensa

Els vincles comercials i d’inversió entre les dues nacions són forts. Les empreses espanyoles estan aportant gran coneixement en sectors com el transport, les infraestructures i la generació d’energies renovables d’Austràlia. Per la seva banda, les empreses australianes estan cada vegada més interessades en Espanya i tenen un nombre creixent d’inversions al país, especialment en l’àmbit dels serveis financers, el desenvolupament desoftware i la mineria.

Actualment, els dos països estan buscant noves vies de cooperació per accelerar la transició cap a una energia neta mentre es manté i millora la seguretat energètica. També s’està portant a terme un acord bilateral per incentivar la cooperació científica i tecnològica.

Durant aquests 55 anys d’amistat i respecte mutu, els dos països han reforçat i aprofundit els seus vincles en diferents àmbits. Un dels elements clau d’aquesta relació bilateral és la cooperació en matèria de defensa i seguretat. El 2007, l’adjudicació de Navantia de dos importants contractes per al disseny i la fabricació de tres fragates i dos barcos de projecció estratègica que modernitzarien la flota australiana va fer un tomb en les relacions entre els dos països, i va augmentar el perfil global d’Espanya a Austràlia.

Després d’això, diverses empreses espanyoles han guanyat altres importants contractes per a la construcció de material de defensa, un èxit que ha anat obrint una nova etapa de relacions més ambiciosa, amb un gran potencial a mitjà i llarg termini.

Cooperació cultural

Quant a les relacions culturals, des que el 2009 es va establir a Sydney una seu de l’Institut Cervantes, l’aposta política i cultural d’Espanya per aquest país no ha parat de créixer. Els Reis d’Espanya van acudir a la seva inauguració.

Notícies relacionades

Aquest esdeveniment, juntament amb la firma l’octubre del 2007 d’un protocol de Cooperació Cultural entre el Ministeri de Cultura i la Universitat Nacional d’Austràlia, i la firma del Memoràndum d’Entesa entre les respectives biblioteques nacionals, van impulsar l’estudi de la llengua i cultura espanyoles en un país on, fins llavors, era desconeguda.

L’acte també va comptar amb una actuació d’òpera a càrrec de Saira Luther en anglès i en una de les llengües indígenes australianes. Els assistents també van poder visitar l’exposició d’art indígena Ngirramanujuwal: l’Art i la Terra de Jimmy, amb pintures i gravats d’un dels artistes aborígens més famosos d’Austràlia dels anys 90.

Temes:

Austràlia