Crisi climàtica

Mapa de les inundacions a Itàlia

  • Per què la pluja ha causat estralls a Itàlia

Mapa de les inundacions a Itàlia

CLAUDIA GRECO / REUTERS

2
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

L’última gran crisi climàtica a Itàlia ha provocat la mort d’almenys 14 persones, la majoria avis, i l’evacuació de milers de persones a l’Emília-Romanya, segons l’últim balanç difós. En total hi ha, de moment, 43 municipis afectats, tot i que les escenes més dramàtiques s’han produït als voltants dels rius Lamone i Savio, que es van desbordar i van inundar les àrees adjacents. Fins ara s’han registrat a més 290 esllavissaments de terra i la circulació s’ha suspès a 544 carreteres. Aquesta és la llista de les zones més afectades:

Cesena

CesenaDes de dimarts a primera hora, Cesena ha ofert algunes de les imatges més terribles de la catàstrofe, sobretot vídeos de ciutadans en perill que es van fer virals a les xarxes socials. Aquest és el cas del rescat del cuiner serbi Dorde Panic, que es va llançar a l’aigua per salvar un nen que, amb la seva mare, havia quedat atrapat davant d’un edifici en un carrer convertit en un riuada d’aigua i pedres.

La principal causa va ser el desbordament del riu Savio, que va provocar la mort d’almenys quatre persones en aquesta ciutat. Una dona propietària d’una empresa agrícola va morir mentre intentava protegir una mula i va ser arrossegada per l’aigua durant diversos quilòmetres, mentre que una altra persona va morir aixafada per l’ensorrament d’una part d’un turó. La tempesta també va deixar sota l’aigua centenars d’edificis, infraestructures i cotxes, inclosos vehicles de la policia. 

Ravenna

RavennaA la província de Ravenna, l’allau va segar la vida d’almenys sis ciutadans. D’aquestes sis persones, dues van morir al petit poble de Russi, aparentment mentre maniobraven amb una nevera. D’altres van morir en circumstàncies poc clares a les comunes de Castel Bolognese, Sant’Agata sul Santerno i Faenza. A Faenza, ciutat coneguda per les seves ceràmiques de pisa fina, també es van haver d’evacuar milers de persones, algunes de les quals van pujar als sostres de casa seva, des d’on van ser rescatades en helicòpter. A Sant’Agata sul Santerno, en canvi, va morir un home immobilitzat al seu llit per una malaltia. Els rescatistes només van aconseguir salvar la seva dona. En aquesta província hi ha, a més, almenys una persona encara desapareguda.

Forlì 

Notícies relacionades

A Forlì, una antiga ciutat romana, van morir unes tres persones, entre les quals hi havia un home que es va ofegar al soterrani de casa seva mentre intentava salvar els seus conills. Com a les anteriors ciutats, la tempesta a Forlì també va provocar problemes de desproveïment, ja que totes les botigues, inclosos els supermercats, van tancar. Es van suspendre les classes a les escoles i universitats i totes les activitats d’oci en museus, biblioteques i cines. A més, també va quedar suspesa la circulació de diverses carreteres i algunes connexions ferroviàries van ser cancel·lades.

Bolonya

Als voltants de la ciutat més important de la regió de l’Emília-Romanya va morir almenys una persona. Es tracta d’un empresari de 44 anys que es va ofegar al caure a un pou mentre intentava treure l’aigua que havia entrat al seu garatge. En aquesta ciutat, milers de persones es van quedar sense electricitat.