Catàstrofe

Augmenten a 14 els morts per les inundacions del nord-est d’Itàlia

  • Les inundacions afecten també la zona dels Balcans

  • Les causes dels terribles efectes de les pluges al sud d’Europa

Augmenten a 14 els morts per les inundacions del nord-est d’Itàlia

EFE / EMANUELE VALERI

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Trist balanç de les inundacions a Itàlia. Els equips de rescat han localitzat cinc cadàvers la tarda de dijous i la xifra de víctimes mortals provocades per les greus inundacions a la regió de l’Emília-Romanya (nord-est) s’eleva ja a, almenys, 14 persones, mentre es continuen buscant desapareguts, per la qual cosa no es descarta que el balanç final de víctimes creixi encara més. Els últims cinc cossos van ser localitzats prop de la ciutat de Rávena, a la costa Adriàtica, i corresponen, segons els mitjans locals, a persones d’edat avançada que no van poder abandonar les seves vivendes abans que l’aigua les deixés completament inundades.

A primera hora de la tarda es van trobar els cadàvers d’un home de 73 anys i de la seva dona, de 71, al seu pis de Russi, després que el fill alertés els equips d’emergència que havia perdut el contacte amb ells. Més tard, es va identificar un altre matrimoni d’avis que va quedar postrat a la seva vivenda de Sant’Agata sul Santerno i un altre home d’avançada edat de Castel Bolognese que va decidir no sortir de casa quan es va anunciar una evacuació d’emergència. Alguns mitjans parlen d’una 14a víctima mortal, que es correspondria amb un ciutadà desaparegut a Boncellino durant les inundacions, que han provocat més de 20.000 evacuats, així com enormes destrosses que han afectat les línies elèctriques, telefòniques i la viabilitat a la zona.

La previsió meteorològica va millorar durant la jornada, tot i que podria tornar a ploure durant el cap de setmana, i les escoles de ciutats com Bolonya i Casalecchio obriran tot i que l’Estat d’emergència continua declarat a tota la regió. Les inundacions a l’Emília-Romanya han causat danys «per diversos milers de milions d’euros», va assegurar el president d’aquesta regió del nord-est d’Itàlia, Stefano Bonaccini, que va calcular que en 36 hores ha caigut la pluja de sis mesos. Les inundacions també han afectat els països dels Balcans.

Notícies relacionades

«Els 30 milions assignats pel Govern són benvinguts i agraeixo que els posin a disposició immediatament, però aquí estem parlant de milers de milions d’euros en danys només per la tragèdia del 2 i 3 de maig, quan l’aigua de quatre mesos va caure en 36 hores, mentre que ahir i abans-d’ahir en 36 hores ho va fer l’aigua de sis mesos», va explicar a la televisió pública italiana RAI. A les províncies de Forlí, Ravena, Cesena, Ravena hi ha localitats senceres sota l’aigua, una situació que pot empitjorar en pròximes hores, ja que el nivell de gairebé tots els rius continua estant per sobre del llindar d’emergència. Així mateix, més de 5.000 explotacions agrícoles es troben negades, amb animals ofegats i desenes de milers d’hectàrees sota l’aigua, va informar Coldiretti, l’associació agrícola i ramadera més gran d’Itàlia.

El Govern, que ha convocat un Consell de Ministres extraordinari dimarts vinent, va anunciar que destinarà 20 milions, que sumaran als 10 milions ja aprovats fa un parell de setmanes quan la regió va patir una altra inundació, per a les primeres emergències, a més de suspendre les obligacions fiscals i les hipoteques durant un temps.