Guerra d’Ucraïna

Rússia té preparada la successió de Lukaixenko en cas que aquest falti, assegura l’oposició bielorussa

Tot i que la líder opositora Tsikhanóuskaia demana als seus seguidors «estar preparats per a qualsevol escenari», membres de l’oposició i testimonis des de l’interior del país veuen difícil que es pugui obrir una finestra a la democratització del país

Rússia té preparada la successió de Lukaixenko en cas que aquest falti, assegura l’oposició bielorussa

SERVICIO DE PRENSA DE LA PRESIDENCIA DE BIELORUSIA

4
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Després de set dies de significatives absències en esdeveniments de transcendència, les autoritats de Bielorússia han difós les primeres imatges del president de Bielorússia, Aleksandr Lukaixenko, des que es van desencadenar els rumors sobre el seu estat de salut. Tot i que la líder de l’oposició bielorussa, Sviatlana Tsikhanóuskaia, ha demanat als seus seguidors estar atents «per a qualsevol (possible) escenari» de canvi de poder a Minsk, tant membres de l’oposició a l’exili com testimonis de l’interior del país veuen molt difícil que una eventual absència del longeu mandatari bielorús pugui propiciar alguna modificació rellevant al país, ni tampoc amenaçar l’aliança de l’exrepública soviètica amb la Rússia de Vladímir Putin en la guerra d’Ucraïna.

Les fotografies difoses aquest dilluns per un canal de Telegram vinculat a l’administració de Lukaixenko són instantànies preses durant una visita a un punt de control de l’Exèrcit, que més que dissipar les especulacions, el que van fer és avivar-les: el mandatari portava un aparatós embenat a un braç, igual com va aparèixer durant les celebracions del Dia de la Victòria a Moscou, i tenia la veu ronca i entretallada. «Així com ho entenc, la situació no és crítica, però sí preocupant», va proclamar amb dificultat durant una reunió amb generals. Paral·lelament al torrent d’especulacions sobre l’estat de salut del mandatari, Tsikhanóuskaia, dona del bloguer anticorrupció avui empresonat Serguei Tsikhanouski i candidata de consens entre les diferents faccions opositores en els comicis presidencials del 2020, ha difós en el seu compte de Twitter una crida als seus partidaris: «Hi ha molts rumors sobre la salut de Lukaixenko; per a nosaltres, això només significa una cosa: hem d’estar preparats davant qualsevol escenari, per introduir Bielorússia en el camí de la democràcia i per impedir que Rússia hi interfereixi».

Altres veus opositores, en canvi, no són tan optimistes respecte a la possibilitat que es produeixi cap modificació en l’statu quo del país, únic aliat europeu del Kremlin en la guerra d’Ucraïna. «El relleu ja està preparat a Minsk; de fet, Lukaixenko ja havia afirmat fa poc que volia abandonar el poder en dos anys», explica a EL PERIÓDICO a través del telèfon Dmitri Bolkunets, politòleg i cofundador del Fòrum de Forces Democràtiques, una plataforma opositora fundada a Berlín l’any passat.

La successora

La persona sobre qui amb tota seguretat recauria la successió seria Natàlia Kotxanova, en l’actualitat presidenta del Consell de la República, la Cambra alta del Parlament bielorús, d’acord amb les esmenes a la Constitució del país aprovades el gener del 2022, és a dir, poc abans de l’inici de les hostilitats a Ucraïna, en un referèndum portat a terme en una atmosfera de repressió i denunciat com a il·legítim i fraudulent tant per l’oposició com per la UE i els EUA. «Kotxanova ha viatjat reiteradament a Moscou i ha rebut un tracte fins i tot més deferencial que el mateix primer ministre Roman Golovtxenko», destaca l’analista, donant a entendre que Moscou des de fa temps ja maniobra per mantenir la seva influència intacta a Minsk en el cas que per alguna raó Lukaixenko no pugui continuar exercint el càrrec. Bolkunets, pròxim a Valeri Tsekpalo, una altra de les figures més rellevants de l’oposició, candidat a les presidencials del 2020 tot i que vetat finalment per les autoritats electorals, demana a la UE que, arribat el cas, no cregui en cap gest mínimament aperturista que pugui realitzar Kotxanova, i mantingui intacte el règim de sancions.

Notícies relacionades

L’oposició a Espanya tampoc espera res especial d’un eventual relleu del poder a Minsk. «S’ha d’anar amb molt de compte, ja no som ingenus, com el 2020», explica a aquest diari Alena Turava, al capdavant de l’associació Razam Bielorusos de Catalunya. Turava creu que, de moment, l’Exèrcit i les forces de seguretat són lleials al règim, tot i que admet que no hi ha en l’estament militar del seu país cap ganes de participar activament en la guerra d’Ucraïna. Les seves fonts a l’interior del país afirmen que, en cas de marxa de Lukaixenko, serà col·locat al capdavant del país «algun sequaç de Moscou, o algun membre de la vertical del poder de Lukaixenko, o algun membre de les forces de seguretat».

Un ràpid sondeig realitzat entre bielorussos que es mantenen a l’interior del país corrobora les opinions de Bolkunets i Turava. La Sviatlana, una dona que oculta la seva identitat real, assegura a través d’un missatge de WhatsApp que «ningú s’esvalota (a Bielorússia) sobre aquest tema, ni ningú espera un canvi positiu en el poder del país, si no hi ha ningú (per reemplaçar-lo), Rússia immediatament reaccionarà», escriu, considerant com a molt real la possibilitat d’una annexió pura i dura. La Valentina, per la seva banda, admet que serà per a ella un dia de celebració. «Tots els meus amics tenen xampany a la nevera, tot i que fa ja molt temps que és allà», reconeix.