EUA

¿Quin impacte tindrà la resolució contra Trump en la carrera presidencial als EUA?

Trump, condemnat a pagar cinc milions de dòlars per abús sexual i difamació

Multimèdia: Trump, contra les cordes de la justícia

¿Quin impacte tindrà la resolució contra Trump en la carrera presidencial als EUA?
2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

La resolució contra Donald Trump en el cas civil per agressió sexual i difamació aquest dimarts dispara ara els interrogants sobre l’impacte que tindrà el que ha succeït en les seves aspiracions polítiques de tornar a lluitar per la Casa Blanca i per tornar al Despatx Oval, si és que en té, així com en la cursa electoral per a les eleccions presidencials del 2024, en què el demòcrata Joe Biden ja ha anunciat que buscarà la reelecció.

Se sent ajustada una cosa que es podia llegir recentment la revista ‘The New Yorker’: «De vegades sembla que el superpoder de Donald Trump és haver sigut acusat de tantes transgressions que cap per si sola pot canviar la percepció pública sobre ell». I ‘The New York Times’ recordava avui després de la resolució del jurat que «les investigacions criminals contra ell han fet poc per fer-li mal entre els que el recolzen i cal veure si aquest veredicte serà una història diferent».

Favorit en les enquestes

Trump no només és el favorit en aquest moment per aconseguir la nominació republicana, a més de 29 punts de distància del segon més ben posicionat, el governador de Florida, Ron DeSantis, segons la mitjana d’enquestes que manté Real Clear Politics. Des que va ser imputat amb 34 càrrecs en el cas penal presentat per la fiscalia de districte de Manhattan, que dirigeix el demòcrata Alvin Bragg, els seus números no han deixat de millorar pràcticament en cap moment. Mentrestant, la meteòrica carrera de DeSantis perd pistonada.

Els números de Trump en aquests sondejos i la seva fortalesa en el seu tercer assalt a la Casa Blanca criden l’atenció per a algú que està també pendent de possibles imputacions en altres casos penals: els que investiguen la seva possible ingerència electoral a Geòrgia en les presidencials del 2020, la potencial manipulació de documents classificats després d’abandonar la Casa Blanca i l’obstrucció a aquestes indagacions, i el que té en el punt de mira el paper que va jugar en l’assalt al Capitoli i en els intents de revertir els resultats legítims de les eleccions que va perdre davant Joe Biden.

«Inquietant»

Per a Jennifer Horn, expresidenta dels republicans a Nou Hampshire però ferma opositora de Trump, és «estrany» veure un candidat amb un setge legal tan intens al seu voltant. Però «el que és realment inquietant és que sigui el favorit d’un dels dos partits. No pots culpar-lo a ell d’això», li ha dit l’experta a ‘The New York Times’. Cal culpar d’això els líders del partit i les seves principals bases».

També Christina Wolbrecht, una professora de política a la Universitat de Notre-Dame, pensa que sobretot caldrà estar pendent de l’impacte que tenen els problemes legals de Trump en donants i assessors. Però la politòloga especialitzada en estudis de política i gènere es mostra convençuda que «arribats a aquest punt, els nord-americans ja tenen bastanta idea del caràcter de Trump», i en unes declaracions a AP ha opinat que «és improbable que el judici de Carroll canviï les opinions de molts votants».

Notícies relacionades

Un primer pols podrà tenir lloc aquest dimecres. A les 8 del vespre (2 AM a Espanya) Trump té previst participar en una trobada amb votants a New Hamsphire estil «town hall» organitzats i retransmesos per la CNN.