EUA

Trump haurà de pagar cinc milions de dòlars a E. Jean Carroll per abús sexual i difamació

Trump haurà de pagar cinc milions de dòlars a E. Jean Carroll per abús sexual i difamació

BRENDAN MCDERMID / REUTERS

6
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Donald Trump ha sumat una altra fita en el seu infame historial legal. Un jurat de sis homes i tres dones de Nova York ha decidit aquest dimecres en un cas civil a Nova York que l’expresident dels Estats Units i favorit per aconseguir la nominació republicana per al 2024, que al març es va convertir en el primer ocupant del Despatx Oval imputat pel procediment penal, va abusar sexualment de la columnista E. Jean Carroll el 1996 i la va difamar, per la qual cosa l’haurà d’indemnitzar amb prop de cinc milions de dòlars.

Al tractar-se d’un cas civil, i no penal, no hi ha un veredicte de culpabilitat o innocència. L’acusació només havia de convèncer el jurat de la preponderància de les proves, un estàndard més baix que en els casos penals, en els quals s’ha de provar la culpabilitat més enllà d’un dubte raonable. I han aconseguit convèncer-los després de dues setmanes de procés. El jurat ha arribat a la seva decisió, després de menys de tres hores de deliberacions, per unanimitat.

La de Carroll és només una de les més de dotzenes d’acusacions de conducta sexual inapropiada que d’altres tantes dones han llançat públicament contra Trump, però era la primera que ha arribat a judici. I ara promet sacsejar la campanya electoral per a les presidencials del 2024. 

El cas

Al llarg de dues setmanes, pel judici presidit pel jutge Lewis Kaplan han passat per l’estrada 11 testimonis, tots convocats pels advocats de l’acusació, entre els quals figurava la mateixa Carroll, que ara té 79 anys, tres més que Trump, i dues dones més que l’han acusat de conducta sexual inapropiada, testimonis amb qui es va buscar reforçar la idea que l’empresari immobiliari i després president seguia un patró agressiu amb les dones.

En els seus tres dies de testimoni Carroll va recordar com va coincidir amb Trump a la botiga i van començar a parlar i fer broma, com ell li va demanar que l’ajudés a triar un regal de llenceria per a «una amiga» i com tot semblava casual i innocent fins que «va fer un gir fosc». Segons va explicar, Trump la va arraconar en un emprovador i en va tancar la porta, la va empènyer contra la paret i fent que es colpegés el cap, va posar-li la boca en la seva, li va abaixar les mitges i la va penetrar, primer amb els dits i després amb el penis.

Carroll no va acudir a la policia però sí que va explicar en els dies següents a l’incident el que va passar a dues amigues que han testificat en el judici, una de les quals va ratificar que li va desaconsellar denunciar. I també va parlar de l’impacte que va tenir l’agressió en la seva vida, i va explicar que des d’aleshores va ser incapaç de mantenir relacions sexuals o romàntiques. «Soc una persona feliç bàsicament però soc conscient que m’he perdut una de les experiències glorioses dels éssers humans: estar enamorat d’algú, cuinar el sopar amb aquesta persona, passejar el gos junts. Això no ho tinc», va dir un dia des de l’estrada.

Carroll va presentar una demanda per difamació el 2019, després de denunciar públicament i en un llibre i que el llavors president digués que era «una farsa». Tot i que aquest cas es va estancar, va poder presentar una altra demanda en el que s’ha decidit ara al novembre a Nova York, després que s’aprovés una llei que obria la finestra per a víctimes d’antigues agressions sexuals.

La defensa

Els advocats de la defensa no han cridat en el judici cap testimoni i s’han limitat a interrogar els de l’acusació, mirant de desarticular el relat de Carroll, a qui acusen d’haver actuat moguda per «diners, estatus, raons polítiques». Joe Tacopina, principal advocat de Trump, la va interrogar agressivament i la va qüestionar per no haver denunciat, per no recordar-ne la data exacta o detalls, per no haver cridat durant l’agressió. Va arribar a acusar-la d’«explotar el dolor i patiment de les víctimes reals» i suggerir que la seva denúncia estava inspirada en un capítol de la sèrie policial i judicial ‘Ley y orden’. «Sorprenent. Estrany. Inconcebible. Increïble. Tot en aquest cas és una d’aquestes coses», va dir Tacopina en la presentació dels seus arguments finals. «Tota la història és una increïble obra de ficció».

 

Trump, en les seves pròpies paraules

L’expresident tampoc va acudir a testificar, tot i que hi va ser present gràcies al vídeo de la deposició que va realitzar a l’octubre en el cas, del qual es van mostrar parts al jurat i que s’ha fet públic. Per exemple, se’l veu confonent en una foto Carroll amb la seva primera dona, Marla Maples, malgrat que part de l’argument per haver negat l’agressió a la columnista va ser que no era el seu «tipus».

En aquesta deposició Trump també va defensar les paraules que va dir al vídeo del 2005 que va ressorgir en la campanya presidencial del 2016, la famosa cinta del programa ‘Access Hollywood’ en la qual presumia que al ser famós podia «fer el que vulgui amb les dones», incloent-hi «agafar-les pel cony», i que també s’ha utilitzat en aquest procés civil. «Històricament això és la veritat amb les estrelles», va dir en la deposició.

Mentre que per a l’equip de Carroll Trump es convertia gràcies a aquests vídeos en «un testimoni contra si mateix», Tacopina defensava el seu client. «Poden pensar que Trump és una persona grollera i vulgar i que la història d’ella [ Carrol] no té sentit. Les dues coses poden ser veritat», va dir. No ha convençut el jurat.

 

Impacte en la carrera política

Ara una qüestió fonamental és saber l’impacte que tindran aquests fets en les aspiracions polítiques de Trump, si és que el tenen. Perquè és ajustat el que es podia llegir recentment a la revista ‘The New Yorker’: «De vegades sembla que el superpoder de Donald Trump és haver sigut acusat de tantes transgressions que cap per si sola pot canviar la percepció pública sobre ell».

Trump no només és el favorit en aquest moment per aconseguir la nominació republicana, a més de 29 punts de distància del segon més ben posicionat, el governador de Florida, Ron DeSantis, segons la mitjana d’enquestes que manté Real Clear Politics. Des que va ser imputat amb 34 càrrecs en el cas penal presentat per la fiscalia de districte de Manhattan, que dirigeix el demòcrata Alvin Bragg, els seus números no han deixat de millorar pràcticament en cap moment.

Són números cridaners de qualsevol manera per a algú que també està pendent de possibles imputacions en altres casos penals: els que investiguen la seva possible ingerència electoral a Geòrgia en les presidencials del 2020, el potencial maneig irregular de documents classificats després d’abandonar la Casa Blanca i l’obstrucció a aquestes indagacions, i el que té en el punt de mira el paper que va jugar en l’assalt al Capitoli i en els intents de revertir els resultats legítims de les eleccions que va perdre davant Joe Biden.

Notícies relacionades

Per a Jennifer Horn, expresidenta dels republicans a Nou Hampshire però ferma opositora de Trump, és «estrany» veure un candidat amb un setge legal tan intens al seu voltant. Però «el que és realment inquietant és que sigui el favorit d’un dels dos partits. No pots culpar-lo a ell d’això», li ha dit l’experta a ‘The New York Times’. Cal culpar d’això els líders del partit i les seves principals bases».

També Christina Wolbrecht, una professora de política a la Universitat de Notre-Dame, pensa que sobretot caldrà estar pendent de l’impacte que tenen els problemes legals de Trump en donants i assessors. Però la politòloga especialitzada en estudis de política i gènere es mostra convençuda que «arribats a aquest punt, els nord-americans ja tenen bastanta idea del caràcter de Trump», i en unes declaracions a AP ha opinat que «és improbable que el judici de Carroll canviï les opinions de molts votants».