Procés judicial

Pence testifica davant un gran jurat en el marc de la investigació contra Trump per l’assalt al Capitoli

  • El fiscal acusa els Proud Boys d’atacar la democràcia a l’inici del judici per l’assalt al Capitoli

Pence testifica davant un gran jurat en el marc de la investigació contra Trump per l’assalt al Capitoli

AFP

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’exvicepresident dels Estats Units, Mike Pence, ha testificat davant el gran jurat encarregat de la investigació contra l’expresident Donald Trump per l’assalt al Capitoli que va tenir lloc el 6 de gener del 2021.

Es tracta de la primera vegada en la història moderna que un vicepresident dels Estats Units ha hagut de comparèixer en relació amb una indagació sobre el que fos el cap d’Estat del país sota la mateixa Administració.

La compareixença s’ha allargat més de cinc hores, segons han revelat fonts pròximes a l’assumpte a la cadena de televisió CNN. L’assessor Marc Short ha expressat, per la seva banda, que considera que l’exvicepresident «ha estat disposat a complir amb la llei».

La compareixença del «número dos» del republicà Donald Trump (2017-2021) es va produir un dia després que el Tribunal d’Apel·lacions del districte de Washington decidís que l’expresident no podia impedir que Pence declarés.

Trump havia mirat d’evitar la declaració de Pence al·legant que els successos d’aquell dia estan coberts pel «privilegi executiu», el dret dels presidents a mantenir comunicacions confidencials.

Precandidat republicà

La trobada entre Pence i els investigadors es produeix ara que Trump ha tornat a presentar-se com a precandidat republicà a les eleccions presidencials previstes per al 2024, per la qual cosa les seves declaracions podrien repercutir en la futura campanya electoral.

Notícies relacionades

Generalment, Pence s’ha mostrat reticent a parlar d’aquest assumpte sota jurament tot i que ha assenyalat en anteriors ocasions que es va negar a seguir les instruccions del magnat novaiorquès durant aquella jornada i que va preferir complir la Constitució.

El Departament de Justícia ja va citar el gener Pence per escoltar el seu testimoni, que és de gran interès ja que és l’únic testimoni de les converses que va mantenir amb Trump abans de l’assalt.