Drets reproductius

El Suprem dels EUA manté de moment l’accés a la píndola abortiva mifepristona

  • Les claus de la batalla judicial per la mifepristona als EUA

El Suprem dels EUA manté de moment l’accés a la píndola abortiva mifepristona
4
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Gairebé un any després que el Tribunal Suprem dels Estats Units derogués a l’estiu la protecció constitucional del dret a l’avortament tornant la regulació als estats, la guerra per aquest dret continua oberta als Estats Units. I aquest divendres els defensors del dret a la interrupció de l’embaràs han guanyat una batalla, tot i que sigui de manera temporal.

El Suprem ha acordat mantenir sense restriccions l’accés a la mifepristona, un medicament que, combinat amb el misoprostol, es fa servir en més de la meitat dels avortaments al país, mentre es resol en un tribunal inferior un cas plantejat per grups antiavortistes.

La història del cas

Aquests grups havien demandat a l’agència nord-americana del medicament (FDA per les seves sigles en anglès) per l’aprovació el 2000 de la mifepristona, un medicament que no consideren segur malgrat la falta d’evidències mèdiques que ratifiquin aquesta denúncia. Van aconseguir que la demanda arribés davant un jutge ultraconservador de Texas nomenat per Donald Trump i que fa un parell de setmanes va ordenar bloquejar l’accés al medicament arreu del país.

Aquesta decisió va ser matisada per un tribunal d’apel·lacions de Nova Orleans. Tot i que dos dels tres jutges en aquesta segona cort van permetre que el fàrmac seguís al mercat, van imposar restriccions que haurien afectat el seu accés fins i tot als estats on l’avortament és legal. Entre altres decisions, es rebaixava el termini per prendre’l de deu setmanes de gestació a set, s’impedia poder rebre’l per correu ni que fos receptat per professionals que no fossin doctors, com ara infermeres i llevadores, i hauria forçat a realitzar tres visites mèdiques abans d’aconseguir la recepta.

La decisió del Suprem

La decisió del tribunal d’apel·lacions va ser recorreguda davant el Suprem tant pel govern com per Danco, el laboratori que distribueix la versió més popular de la mifepristona. I en la seva ordre d’aquest divendres, recollida en un sol paràgraf, sense firmar i que no entra en les qüestions de fons en el cas (un recurs habitual en accions d’emergència com aquesta), set dels nou jutges de l’alt tribunal bloquegen les restriccions mentre es resolen els recursos.

Dos jutges dels cinc conservadors al Suprem (però cap dels tres nomenats per Trump) s’han oposat a la decisió. Només un d’ells, Samuel Alito, ha donat àmplies explicacions de la seva opinió. En una declaració polèmica, ha mostrat escepticisme que el govern hagués arribat a aplicar la decisió de limitar l’accés a la mifepristona si així ho hagués decidit el Suprem.

El cas tornarà el 17 de maig al tribunal d’apel·lacions, tot i que s’espera que recaigui en un panel de jutges diferent al que va imposar les restriccions. Un cop avanci allà, molt segurament tornarà a arribar al Suprem. I és l’última mostra de la nova fase de la guerra legal sobre l’avortament oberta, com la política, després de la derogació l’estiu passat de Roe vs. Wade.

 Enormes repercussions

Té, a més, enormes repercussions no només en termes d’accés a l’avortament, sinó per a la regulació de medicaments, ja que els demandants originals de Texas havien posat la FDA a la seva diana.

És una cosa que ha destacat el president Joe Biden, una de les persones que ahir divendres va celebrar la decisió del Suprem per haver paralitzat, almenys de moment, una ordre que, ha dit en un comunicat, hauria minat el judici metge de la FDA i hauria posat la salut de les dones en risc.

Biden ha promès que la seva Administració continuarà defensant tant l’aprovació de la mifepristona com «l’autoritat experta i independent de la FDA per revisar, aprovar i regular un ampli ventall de medicaments». A més, ha promès «continuar combatent atacs políticament motivats contra la salut de les dones» i ha cridat a «utilitzar el vot com a veu i elegir un Congrés que aprova una llei que restauri les proteccions de Roe vs. Wade», la sentència que el Suprem va derogar a l’estiu.

Notícies relacionades

Des de Planned Parenthood, l’organització més gran dels EUA que gestiona la xarxa de clíniques de salut reproductiva, es va celebrar la decisió del Suprem, però es va advertir que la salut de les dones no hauria d’estar a mercè del sistema judicial. «Podem prendre’ns un respir, però sense perdre la vigilància», va assegurar en un comunicat la presidenta de l’organització, Alexis McGill Johnson.

Erik Baptist, principal advocat de l’Aliança per a la Defensa de la Llibertay, el grup de lletrats conservadors que representa els demandants de Texas, es va limitar a recordar que el cas s’ha de resoldre encara als tribunals. «Esperem una resolució final d’aquest cas que farà que la FDA hagi de rendir comptes», va dir en un comunicat.