Crisi política

Dimiteix el ministre britànic de Justícia, acusat d’assetjament laboral

Dominic Raab, un dels aliats més estrets de Rishi Sunak, nega les acusacions

Dimiteix el ministre britànic de Justícia, acusat d’assetjament laboral

TOBY MELVILLE / REUTERS

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El ministre britànic de Justícia, Dominic Raab, ha presentat aquest divendres la seva dimissió després de la publicació d’un informe que confirmava les acusacions abocades contra ell pel seu suposat assetjament laboral de funcionaris durant el seu pas per diferents carteres ministerials.

En una carta difosa a través de Twitter, el també vice primer ministre, un dels aliats més estrets del cap del Govern conservador, Rishi Sunak, ha explicat que renuncia com s’havia compromès a fer-ho si l’informe elaborat per l’advocat Adam Tolley contenia «qualsevol troballa d’assetjament», malgrat que rebutja haver-lo comès.

Raab nega les acusacions

Raab considera que l’investigador que ha examinat el seu cas ha posat «massa avall» el llistó per parlar de pressions i intimidacions, que pot establir un «perillós precedent» i dona peu a altres denúncies «espúries» contra alts càrrecs. Les sospites sobre Raab es remunten a la seva etapa com a ministre d’Exteriors, si bé la investigació va començar el novembre del 2022. Antics companys van relatar situacions d’intimidació i males formes, cosa que ha quedat per escrit en un informe que ha augmentat la pressió sobre Raab i sobre el primer ministre, Rishi Sunak.

Notícies relacionades

«Crec que és important complir la meva paraula», ha dit Raab, que s’havia compromès a fer un pas enrere si les indagacions li atribuïen algun tipus d’excés. A la seva carta a Sunak, ha defensat, no obstant, la seva tasca, al·legant per exemple que un ministre ha d’exercir una «supervisió directa» quan hi ha situacions rellevants, com va passar en el seu cas «en les negociacions del Brexit sobre Gibraltar». Així mateix, ha explicat que un ministre també té dret a ser crític amb els seus subalterns, «dins d’uns límits raonables». En aquest sentit, ha lamentat l’«estrès o l’ofenses no intencionades» que hagués pogut generar, però ha remarcat que l’informe no ha constatat cap situació d’insults, crits o «intimidació física».

Raab ha aprofitat el seu comiat per reiterar el seu suport a Sunak, que «ha demostrat ser un gran primer ministre en temps molt complicats». «Pots comptar amb el meu suport des de l’escó», ha reblat, donant a entendre que continuarà com a diputat a la Cambra dels Comuns malgrat la seva sortida de l’Executiu.