Revelació de secrets del Pentàgon

Els EUA acusen el presumpte autor de la filtració del Pentàgon de violar la llei d’espionatge

El reservista Jack Teixeira treballava com a especialista en xarxes de comunicació militars i s’enfronta a dos càrrecs que contemplen llargues penes de presó

Els EUA acusen el presumpte autor de la filtració del Pentàgon de violar la llei d’espionatge
3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

El reservista de 21 anys arrestat ahir a la nit com a principal sospitós de la filtració de centenars de documents classificats de la intel·ligència nord-americana ha sigut acusat formalment aquest divendres de violar la llei d’espionatge, fet que es podria traduir en una llarga estada entre reixes. La fiscalia federal li ha imputat concretament la retenció i transmissió d’informació de la defensa nacional, així com de retenció deliberada de documents classificats dels Estats Units. Jack Teixeira, el jove guàrdia nacional presumptament responsable de la barrabassada diplomàtica i militar que ha generat la revelació de secrets, va ser detingut dijous per agents fortament armats de l’FBI davant la vivenda que compartia amb la seva mare en una localitat del sud de Massachusetts

La seva compareixença davant el jutge marca el final del que sembla haver sigut un costosíssim exercici d’immaduresa per a un home que no tenia aparentment cap vocació de màrtir de la democràcia, sinó que es va dedicar a compartir secrets d’Estat sobre la guerra d’Ucraïna o sobre l’espionatge dels EUA a rivals i aliats per impressionar i alliçonar la vintena d’amics a punt de la majoria d’edat amb qui va passar anys parlant inicialment de videojocs i equipament militar en un fòrum privat de la plataforma Discord. Uns dies abans de ser arrestat –en pantalons curts i samarreta militar, i sense oposar-hi cap resistència– s’havia acomiadat dels seus compares en el xat. 

«Nois, ha estat bé, us estimo a tots», va dir a la resta de membres, segons ha explicat un dels integrants del fòrum a ‘The New York Times’. «Mai vaig voler que això passés. Vaig resar a Déu perquè no passés. Li vaig resar i li vaig resar. A partir d’ara només Déu pot decidir el que passarà». Res del que va fer, no obstant, era un joc de nens.

Avaluació de danys

La llei d’espionatge imposa fins a 10 anys de presó per cada document classificat retingut o compartit sense autorització i, si escau, en són com a mínim 350, pel que s’ha publicat fins ara. Des de descripcions detallades dels nous batallons que els aliats d’Ucraïna estan formant per a la seva pròxima entrada en combat a la penetració de l’espionatge nord-americà en les altes esferes militars russes, que li haurien permès informar Kíiv amb anticipació dels objectius d’atac del Kremlin. 

El Pentàgon ha creat una comissió interdepartamental per avaluar la infinitat de danys que la filtració podria ocasionar, tant per a l’exèrcit i els seus aliats, com per als serveis d’intel·ligència, que podrien veure compromeses les seves fonts i mètodes d’obtenció d’informació. Per no parlar del ressentiment i la pèrdua de confiança que podria ocasionar l’espionatge a què els EUA haurien sotmès alguns dels seus socis més estrets, com Israel, Corea del Sud i Ucraïna, així com el secretari general de l’ONU, segons es desprèn dels documents filtrats. 

Un milió de nord-americans amb accés a informació classificada

Queden encara moltes incògnites per resoldre en aquest cas, que ha tornat a posar en evidència l’aparell de seguretat nord-americà, un autèntic colador de filtracions, com van demostrar Edward Snowden i Chealsea Manning la dècada passada. Tot i que costi imaginar, 1,2 milions de funcionaris i contractistes governamentals tenien el 2019 accés a informació classificada, segons el Director de l’Oficina Nacional d’Intel·ligència. 

Notícies relacionades

En el cas de Teixeira no se sap encara amb exactitud com hi va accedir. Després d’acabar l’institut a l’estiu del 2020, es va començar a formar militarment per ingressar a la Guàrdia Nacional Aèria de Massachusetts, una de les forces estatals que nodreixen de reservistes l’Exèrcit i la Força Aèria dels EUA. Teixeira es va graduar l’octubre del 2021 en una de les seves unitats, dedicada a la intel·ligència. Concretament va passar a treballar com a especialista en xarxes de comunicacions militars, cosa que segons fonts oficials consultades per Associated Press li podia haver permès accedir al material altament classificat que va acabar airejant.