Documents secrets

Els EUA creuen que Guterres és massa servicial amb Rússia, segons les filtracions del Pentàgon

Des de l’ONU rebutgen les acusacions abocades sobre el seu secretari general

Els EUA creuen que Guterres és massa servicial amb Rússia, segons les filtracions del Pentàgon
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els Estats Units creuen que el secretari general de l’ONU, António Guterres, està massa disposat a complaure els interessos russos, segons es desprèn d’un informe publicat junt amb els nous documents classificats del Pentàgon filtrats a internet i recollits per la cadena britànica BBC. Segons aquest document, la intel·ligència nord-americana va posar Guterres en el seu focus durant les negociacions i reunions mantingudes amb Rússia.

En alguns d’aquests documents es recullen fins i tot converses privades entre Guterres i el seu adjunt, així com valoracions sobre la seva suposada intenció de complaure Moscou. De la mateixa manera, han transcendit també informes sobre alguns líders africans en relació amb la guerra d’Ucraïna.

Les acusacions abocades sobre Guterres es recolzen en la suposada intenció del secretari general de l’ONU de preservar l’acord del cereal al mar Negre, negociat per l’ONU i Turquia al juliol davant el temor d’una crisi alimentària mundial, i que per a això hauria estat disposat a complaure els interessos de Rússia.

Responsabilitzar-ne Moscou

«Guterres va posar èmfasi en els seus esforços per millorar la capacitat d’exportació de Rússia», diu el document, «encara que això impliqués entitats o individus russos sancionats». Les seves accions al febrer, segons l’avaluació, estaven «soscavant esforços més amplis per responsabilitzar Moscou per les seves accions a Ucraïna».

Notícies relacionades

Des de l’ONU, fonts pròximes al secretari general es van inquietar davant el suggeriment que el màxim diplomàtic estava sent bla amb Moscou i van rebutjar fer comentaris.

Rússia s’ha queixat amb freqüència que les seves pròpies exportacions de cereals i fertilitzants s’estan veient afectades negativament per les sancions internacionals, i ha amenaçat almenys en dues ocasions de suspendre la cooperació amb l’acord sobre cereals llevat que s’atenguin les seves preocupacions.