Acostament diplomàtic

Macron inicia la seva visita als Països Baixos amb protestes en un institut de l’Haia

El president de França i la seva dona seran a Holanda durant dos dies

Macron inicia la seva visita als Països Baixos amb protestes en un institut de l’Haia

AFP / LUDOVIC MA

1
Es llegeix en minuts
Enric Bonet

Un grup de manifestants va interrompre aquest dimarts el discurs del president francès, Emmanuel Macron, en un institut de l’Haia, el primer dia d’una visita d’Estat als Països Baixos. Quan es disposava a pronunciar un discurs sobre el futur d’Europa, Macron va ser interromput per crits. «¿On és la democràcia francesa?» i «La convenció sobre el clima no es respecta», cridaven els manifestants des de les grades, desplegant també una pancarta en la qual es llegia ‘President de la violència i la hipocresia’ en anglès.

Macron va iniciar aquest dimarts una visita d’Estat de dos dies als Països Baixos, la primera d’un president francès al país en 23 anys, que se centrarà en qüestions europees. El líder francès, que acaba de tornar de Pequín, i la seva dona, Brigitte, van ser rebuts amb honors militars i himnes nacionals al Palau Reial d’Amsterdam al matí pel rei, Guillem Alexandre, i la seva dona, Màxima.

Notícies relacionades

Després d’una recepció i un dinar privat, la parella reial oferirà dimarts un sopar d’Estat en el seu honor. La visita del líder francès marca l’acostament amb els Països Baixos. Macron té a més una bona relació personal amb el primer ministre neerlandès, Mark Rutte. La primera jornada de la visita havia d’estar marcada per aquest discurs de Macron sobre la sobirania econòmica i industrial d’Europa. El líder francès ja va defensar recentment l’«autonomia estratègica» de la Unió Europea davant la Xina i els Estats Units.

Els països de l’est d’Europa segueixen molt aferrats a l’OTAN i a la protecció dels Estats Units i miren amb recel la defensa europea preconitzada per França, tot i que París insisteix que és complementària a l’Aliança Atlàntica.