L’escalada més important des del 2006

Foc creuat a la frontera entre el Líban i Israel

El llançament de coets des de la banda libanesa, encara sense reivindicar, ha provocat la resposta en forma de ràfegues d’artilleria per part de l’Exèrcit israelià

Foc creuat a la frontera entre el Líban i Israel
2
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

Fa 17 anys que la frontera israeliano-libanesa no es veia així. El llançament de coets des del sud del Líban s’ha respost amb foc des de la banda israeliana aquest Dijous Sant. Es tracta de l’intercanvi més intens en el límit entre els dos països enemics des de l’última guerra que els va enfrontar el 2006. Mitjans israelians afirmen que dues persones han resultat ferides al rebre l’impacte de la metralla, juntament amb d’altres milers que corrien a amagar-se als refugis antiaeris. L’oficina del primer ministre, Benjamin Netanyahu, ha anunciat que el gabinet de seguretat d’alt nivell es reunirà aquesta nit.

Dijous a la tarda, milers de jueus celebren a Israel la Pasqua jueva mentre la comunitat cristiana del Líban prepara l’inici de la Setmana Santa. Aquestes dates assenyalades s’han vist interrompudes pel «múltiples llançaments de coets des del sud del Líban cap a Israel», segons han informat en un comunicat les Forces de les Nacions Unides al Líban (UNIFIL, per les sigles en anglès). A tall de resposta, l’Exèrcit israelià ha informat UNIFIL que havia «activat el seu sistema de defensa Cúpula de Ferro». «La situació actual és extremadament greu», han afirmat les tropes internacionals. 

Notícies relacionades

Des de la banda libanesa, no s’ha informat de víctimes immediates després que una ràfega d’artilleria castigués el sud del país. Per ara, ningú ha reivindicat el llançament inicial de coets que ha provocat l’escalada més important al cel des de la guerra del 2006. Aquesta frontera és un focus de tensió constant entre l’Exèrcit israelià i Hezbol·là, una milícia xiïta recolzada per l’Iran i que controla bona part del sud del Líban. Aquesta primera agressió arriba en un moment d’especial violència a Israel, després que soldats israelians ataquessin palestins resant a la mesquita d’Al-Aqsa a Jerusalem en ple mes sagrat del Ramadà.

Al seu torn, els grups militants de la Franja de Gaza han llançat coets al llarg de la frontera amb Israel. Precisament des d’aquí han arribat reaccions per part del grup militant palestí gihad islàmic. Un portaveu ha descrit el llançament de coets com «una operació heroica contra els crims israelians a la mesquita d’Al-Aqsa». També diversos mitjans libanesos han informat que el líder del grup palestí Hamàs que governa l’enclavament, Ismail Haniyeh, va arribar a Beirut aquest dimecres. Davant aquesta escalada, Netanyahu ha convocat per primera vegada en dos mesos el seu gabinet de seguretat. La reunió tindrà lloc després d’una avaluació que s’espera que el primer ministre faci amb els funcionaris de Defensa enmig de l’aturada legislativa pel Péssah, la Pasqua jueva.