Setge legal a l’expresident dels EUA

Empremtes, foto, ¿manilles? Els inèdits escenaris que s’obren davant la potencial imputació de Trump

Empremtes, foto, ¿manilles? Els inèdits escenaris que s’obren davant la potencial imputació de Trump

JONATHAN ERNST / REUTERS

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Donald Trump ha fet història amb moltes coses, incloent-hi ser el primer president dels Estats Units sotmès a dos processos d’‘impeachment’, judicis polítics que va superar gràcies al suport de la majoria del Partit Republicà al Senat. Ara, es podria convertir en el primer exmandatari imputat penalment en la història del país, i en un ambient de tensió disparada, s’obre un ventall d’escenaris que podrien deixar imatges tan inèdites com la imputació. Aquest seria el procés.

El gran jurat

Perquè hi hagi una imputació ho han de decidir en una votació almenys 12 membres del gran jurat. Aquest grup, que pot arribar a tenir fins a 23 membres, és davant el qual la fiscalia de districte de Manhattan que dirigeix el demòcrata Alvin Bragg ha presentat les seves proves i testimonis en aquest cas. Al seu centre hi ha els pagaments per 130.000 dòlars que l’octubre del 2016 Donald Trump va realitzar, a través del seu llavors advocat personal Michael Cohen, per silenciar abans de les eleccions presidencials Stormy Daniels, l’estrella porno que assegura que va mantenir una relació sexual amb Trump (extrem que ell nega).

Després d’aquesta presentació d’evidències, que en principi es completava aquest dilluns amb l’aparició davant el gran jurat d’un testimoni amb qui la defensa de Trump miraria de minar la credibilitat de Cohen, l’oficina de la fiscalia repassarà de nou per al grup els potencials càrrecs i les lleis suposadament violades. Si es produeix la votació a favor de la imputació, la fiscalia prepara el plec de càrrecs, i el portaveu del gran jurat el firma.

El següent pas és la presentació d’aquesta imputació, segellada, davant el tribunal, i el procés habitual llavors és contactar amb els advocats defensors de l’imputat per coordinar-ne l’entrega a les autoritats. Poden passar diversos dies fins que comparegui davant un tribunal.

La detenció o entrega

Trump actualment és a Florida. Si segueix allà en el moment de la imputació ha de decidir els següents passos a fer. Podria comparèixer per vídeo en la primera vista d’instrucció, però segons el missatge d’un membre de la seva campanya al qual ha tingut accés ‘The Guardian’ es traslladarà a Nova York «amb tota seguretat».

També ‘The New York Times’ ha assegurat, citant advocats del seu equip legal, que s’entregaria per enfrontar els càrrecs i volaria des de Mar-a-Lago, la seva residència a Palm Beach, a Nova York, per a la vista d’instrucció.

Si no es produís aquesta entrega voluntària, les autoritats novaiorqueses podrien dictar una ordre d’extradició des de Florida. Tot i que es considera un escenari improbable, això faria un curiós pas de rosca polític al cas, perquè l’extradició hauria de firmar-la elgovernador Ron DeSantis, que no ha declarat la seva candidatura a la nominació presidencial republicana per al 2024 però es considera el potencial més gran rival de Trump en aquesta carrera. DeSantis té pocs recursos legals per evitar firmar aquesta ordre.

Fitxat

Una vegada a Nova York, s’hagi entregat voluntàriament a les autoritats o hagi sigut detingut, Trump seria fitxat si se segueixen els processos habituals. És un procés a porta tancada que inclou paperassa de tràmit, la presa d’empremtes dactilars i de fotografies. En aquest moment es llegeix també l’anomenat ‘Miranda warning’, que recorda a la persona en custòdia que té dret a mantenir silenci, que qualsevol cosa que digui pot ser utilitzada en contra seva en un tribunal, que té dret a un advocat i que se n’hi facilitarà un d’ofici si no se’n pot pagar un de privat.

 Després d’aquest procés arriba el de presentació de càrrecs davant el tribunal, una part que ja es realitza en públic. L’encausat llavors es declara innocent o culpable, i és convocat per a la següent vista. En el cas de Trump, i atesa la naturalesa dels possibles càrrecs, que no són violents, la fiscalia novaiorquesa no podrà demanar que s’imposi una fiança.

Com a expresident Trump estaria gairebé amb tota certesa acompanyat en tot moment per agents del servei secret, que s’encarreguen de la seva seguretat, a més de per altres agents de l’ordre, com els estatals que treballen al tribunal. El que s’ha de veure és si en algun moment apareixeria emmanillat. És una cosa que es fa normalment, de vegades amb les mans darrere de l’esquena i en ocasions per davant, especialment en casos amb delictes en els quals s’estima que l’imputat representa menys perill. Però hi ha la possibilitat, segons ha assenyalat ‘The New York Times’, que les autoritats facin una excepció en el cas de Trump, «a causa del seu estatus».

 

Notícies relacionades