Conflicte a l’est d’Europa

Rússia amenaça amb l’ús d’armes nuclears si Ucraïna intenta recuperar Crimea

L’expresident rus, Dmitri Medvédev, afirma convençut que Ucraïna mai entrarà a la Unió Europea

Rússia amenaça amb l’ús d’armes nuclears si Ucraïna intenta recuperar Crimea
2
Es llegeix en minuts
Àlex Bustos
Àlex Bustos

Periodista

ver +

«Crimea és Rússia» és un dels dogmes de l’oficialisme rus, fins al punt d’haver-se prohibit per llei esmentar públicament que és part d’Ucraïna. Per això qualsevol intent de reconquerir-la per part d’Ucraïna s’interpreta com una línia vermella molt clara. Moscou vol defensar el que considera el seu territori a capa i espasa. No és la primera vegada que des de Rússia es porta a col·lació el possible ús d’armes atòmiques contra Ucraïna. Ja ho va fer un representant de la línia dura, com és el governador txetxè Ramzan Kadírov, però sí que és la primera vegada que algú de l’alta jerarquia invoca l’amenaça nuclear per preservar Crimea.

«Si parlem d’ofensives serioses vinculades a l’intent de recuperar per la força Crimea, és totalment evident que això serà considerat com un motiu per a l’ús de qualsevol mitjà, incloent els previstos en la doctrina de contenció nuclear», va afirmar rotundament Dmitri Medvédev, vicepresident del Consell de Seguretat rus i també expresident del país en una entrevista.

«Treguin les seves pròpies conclusions: aquí, sens dubte, es compliran les condicions per a l’ús de qualsevol arma. Absolutament qualsevol. I confio que això és una cosa que comprenen els nostres ‘amics’ de mar enllà», va afegir, referint-se als Estats Units. Malgrat el calibre de les seves afirmacions, Medvédev també va treure importància a les intencions de Kíiv de recuperar Crimea. «Això és propaganda, cal veure-ho així, una cosa que sempre es fa en temps de guerra», va explicar l’expresident.

Un altre escenari que també preocupa el polític rus és la possibilitat que Ucraïna acabi entrant realment a la Unió Europea, una cosa que veu com «una mentida total», va afirmar després de descriure Ucraïna com «un país totalment mantingut des de l’exterior, un Estat fallit». Malgrat aquesta consideració, des del Kremlin es va considerar que Ucraïna era un perill potencial per a Rússia perquè podia fins i tot desenvolupar armes nuclears, una cosa que segons el mateix punt de vista de l’oficialisme rus, «els va obligar» a començar l’ofensiva a Ucraïna.

Atacs sobre Crimea

Notícies relacionades

En el marc de l’ofensiva russa a Ucraïna, Kíiv ha atacat en diferents ocasions posicions a la península, provocant alguns dies embussos a les carreteres que surten d’aquest territori en direcció a Rússia. Moscou sempre ha respost en el camp de batalla amb bombardejos sobre diferents punts d’Ucraïna.

Un dels atacs més sonats va ser en el pont que connecta el territori amb Rússia, que va ser anunciat a so de bombo i platerets. Un atac amb drons va inutilitzar part d’aquesta infraestructura el 8 d’octubre passat i va provocar la mort de cinc persones. Aquest incident va ser un dur cop emocional pel que suposava i va ser contestat amb l’ús de drons sobre la capital d’Ucraïna, Kíiv.