Guerra a l’est d’Europa

Ucraïna reclama a Espanya que investigui Gavary Group «per la seva complicitat amb l’agressió russa»

Kíiv prepara sancions contra el fabricant de productes polimèrics, que té la seva seu europea a la província de Barcelona

Ucraïna reclama a Espanya que investigui Gavary Group «per la seva complicitat amb l’agressió russa»

El Periódico

4
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Ucraïna ha demanat al Govern espanyol que investigui les activitats de Gavary Group i imposi les «apropiades mesures punitives» contra el grup empresarial, al qual acusa de «finançar la maquinària de guerra russa» i «recolzar la invasió a gran escala» dels militars del Kremlin. Així ho ha manifestat Agia Zagrebelska, la cap del departament de sancions de l’Agència Nacional contra la Prevenció de la Corrupció (NACP) del país eslau, un dia després que EL PERIÓDICO revelés que Gavary Group subministra material l’Exèrcit de Vladímir Putin a Ucraïna i té entre els seus clients grans companyies del complex militar industrial rus. El hòlding fundat a Rússia té la seva seu europea a Vilassar de Dalt i ha continuat fent negocis a la Unió Europea des de l’inici de la invasió.  

«Esperem que les autoritats espanyoles investiguin en profunditat les activitats de Gavary Group, amb un especial èmfasi sobre el seu historial criminal i la complicitat amb l’agressió russa», va afirmar Zagrabelska en resposta a les preguntes d’aquest diari. «En funció dels resultats, el Govern hauria d’imposar les apropiades mesures punitives, tenint en compte a més que els Kamarian són ciutadans espanyols», va afegir la responsable del departament de sancions de la NACP, un dels organismes públics que decideixen la política de sancions a Ucraïna, coordinada des del seu Ministeri d’Economia.

Gavary Group està copresidit pels germans Khachatur i Rem Kamarian, que són, al seu torn, els accionistes majoritaris en gairebé totes les empreses del grup, un entramat d’una quinzena de societats repartides entre Rússia, Espanya i el Regne Unit. Tant Rem Kamarian com la seva mare, Gaiane Dadoian, al capdavant d’una altra de les empreses europees del grup, tenen nacionalitat espanyola, cosa que EL PERIÓDICO no ha pogut verificar en el cas de Khachatur, que va ser fins a finals del 2021 el soci únic de la companyia que el grup té a Vilassar de Dalt. «Tot i que Gavary Group té sucursals en altres països de la Unió Europea, Espanya és clarament el centre del seu imperi empresarial europeu», va afegir Zagrabelska després de mostrar el seu «profund agraïment» al Govern espanyol per «l’ajuda i el suport» que presta a Ucraïna.  

Espanya avalua el cas

Les autoritats espanyoles estan al corrent del cas. «S’ha donat trasllat per a la seva eventual investigació», asseguren fonts del Ministeri d’Economia. L’expedient sobre Gavary Group s’ha traslladat al Servei Executiu de la Comissió de Prevenció del Blanqueig de Capitals i Infraccions Monetàries (SEPBLAC), l’organisme encarregat d’investigar potencials violacions de les sancions europees. «Ells tenen la informació, la valoraran i, si veuen indicis, obriran una investigació més formal», afirmen aquestes mateixes fonts. 

Al marge del que decideixi Madrid, Kíiv ja ha mogut fitxa contra l’empresa, un dels 10 fabricants de productes polimèrics més grans de Rússia, amb una facturació superior als 96 milions d’euros el 2021. La setmana passada va incloure Gavary Group en la seva llista d’entitats potencialment sancionables, el primer estadi per engrossir la seva llista negra, en què constaven a finals de gener més de 3.100 individus i 1.375 entitats. «Gavary Group serà aviat objecte de les sancions ucraïneses», va afirmar la NACP a Twitter.  

D’acord amb el publicat per EL PERIÓDICO, l’agència anticorrupció ucraïnesa va afirmar que, a més de tenir entre els seus clients companyies militars russes sancionades per Brussel·les, el grup «recolza la invasió a gran escala d’Ucraïna proporcionant plantilles tèrmiques i botes fetes de polímers EVA als soldats al front». També ven estoretes de goma als militars. «Malgrat tot, Gavary Group continua treballant a Europa», va dir l’agència a les xarxes socials, abans d’afegir que els productes de la companyia es venen a Alemanya, Polònia, Suïssa i els països bàltics a través de les seves societats a Rússia i la UE.  

Matèries primeres foranes

Notícies relacionades

Aquests són dos dels potencials problemes que afronta Gavary Group, que paral·lelament ha continuat exportant des de Rússia a la UE malgrat les creixents sancions que pesen sobre polímers i plàstics i, alhora, rebent matèries primeres de proveïdors asiàtics, nord-americans i europeus. «Des que va començar la invasió, la companyia ha importat matèries primeres estrangeres per un valor superior als 9 milions de dòlars», segons NACP.  

Kíiv continua pressionant perquè Brussel·les tanqui els múltiples forats que manté el seu règim de sancions contra Rússia, un dels motius que ha permès a la seva economia capejar el càstig econòmic millor de l’esperat. «A nivell europeu, sol·licitem que s’incloguin tots els tipus de petroquímics, entre els quals els polímers EVA, a les llistes de sancions de la UE», assegura Zagrabelska.