‘Dia de tancament’

Israel aprova la llei per blindar Netanyahu mentre segueixen les protestes

A partir d’ara, un primer ministre israelià només pot ser considerat no apte per governar per raons de salut o mentals i únicament ell i el seu Govern poden prendre aquesta decisió

Israel aprova la llei per blindar Netanyahu mentre segueixen les protestes

NIR ELIAS / REUTERS

2
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

Binyamín Netanyahu no s’atura. I ara no pot aturar-lo ni la llei. La Knésset, el Parlament israelià, ha aprovat la legislació que protegeix el primer ministre israelià de ser considerat incapaç de governar pel seu judici per corrupció. Només uns dies després d’anunciar que suavitzaria i fins i tot retardaria la reforma judicial, l’Executiu d’extrema dreta ha ratificat la llei que limita les circumstàncies en què es pot destituir un primer ministre. A tall de protesta, milers de persones han sortit al carrer per bloquejar carreteres i fer onejar banderes el «dia del tancament».

Gràcies a una majoria de 61 a 47 en una Knésset amb 120 escons, Netanyahu acaba la jornada més protegit de com la va començar. Després d’una votació que va durar tota la nit, l’Executiu ultraconservador ha celebrat l’aprovació de la primera de les tres lleis que conformen la polèmica reforma judicial. Segons la nova legislació, un primer ministre només pot ser considerat no apte per governar per raons de salut o mentals i únicament ell i el seu Govern poden prendre aquesta decisió. Aquesta derrota per a la democràcia arriba enmig de crides de l’oposició a la fiscal general de l’Estat perquè el declari no apte per governar pels seus problemes amb la justícia. 

Tres judicis per corrupció

Malgrat els seus tres judicis per corrupció, Netanyahu pot seguir en el poder. Israel és un Estat que no té constitució i que es regeix per un conjunt de «lleis bàsiques» gairebé constitucionals. Aquest dijous, 61 parlamentaris han decidit modificar aquest pilar del sistema democràtic israelià, que anteriorment no tenia detalls sobre les circumstàncies que podien donar lloc a les situacions en què un primer ministre ja no sigui apte per governar. Des de l’oposició i fins i tot des d’alts càrrecs del poder judicial s’ha alertat del perill d’aquesta reforma impulsada pel Govern de Netanyahu. Aquesta llei en concret és considerada feta a mida del líder israelià alhora que fomenta la corrupció i aprofundeix l’abisme que domina la societat israeliana.

Notícies relacionades

A les portes del 75è aniversari de la creació de l’Estat d’Israel, el país hebreu està sumit en una de les pitjors crisis domèstiques de la seva història. Desenes de milers de persones han tornat a sortir al carrer aquest dijous per escenificar-ho, bloquejant carreteres i reunint-se a les portes de les llars dels ministres. Hi ha almenys 60 detinguts i la policia ha utilitzat canons d’aigua per dispersar les multituds. La societat israeliana està dividida entre els que consideren que les noves polítiques desposseeixen Israel dels seus ideals democràtics i els que afirmen que el país ha sigut envaït per un poder judicial liberal. 

Després d’una altra jornada parlamentària maratoniana i molt tensa, Netanyahu tenia previst viatjar aquesta tarda a Londres. Allà es reunirà amb el seu homòleg britànic, Rishi Sunak, per abordar la «qüestió iraniana». «La seva reunió se centrarà en el tema iranià i en la necessitat de formular un front internacional unit contra l’Iran per aturar el seu programa nuclear», va informar l’oficina del primer ministre en un comunicat. Des de la represa de relacions entre Teheran i Riad, el mandatari israelià ha viatjat fins a Roma i Berlín per reunir-se amb els seus presidents, Giorgia Meloni i Olaf Scholz, i abordar aquestes preocupacions.