L’horror de les armes de foc

Vídeo | Una habitació del pànic a l’aula, la radical solució contra els tirotejos a les escoles dels Estats Units

A simple vista és una pissarra, però els professors escriuen sobre plaques balístiques de metall dur i altres materials que poden aturar els trets de la majoria de pistoles i rifles

Vídeo | Una habitació del pànic a l’aula, la radical solució contra els tirotejos a les escoles dels Estats Units

CHANDAN KHANNA / AFP

2
Es llegeix en minuts

A finals de maig del 2022, Kevin Thomas va rebre una trucada de la seva dona, Kristen, que plorava a l’altre costat del telèfon. «Has d’arreglar això», li va demanar. La seva dona acabava de veure a les notícies un reportatge sobre la massacre a l’escola Robb Elementary d’Uvalde (Texas), on el 24 de maig van morir 19 nens d’entre set i 10 anys i dos adults. L’horror de les armes de foc no deixa respirar els Estats Units, però Thomas, de professió contractista, tenia una idea al cap. «Sé que si comences no t’aturaràs fins que acabis», el va animar de nou Kristen, va explicar l’home a ‘The Washington Post’. Després de mesos treballant, un centre educatiu de primària d’Alabama ha presentat el seu invent: una habitació del pànic plegable a prova de bales on els estudiants i mestres poden amagar-se en cas que es produeixi un tiroteig.

A simple vista és una pissarra blanca i la professora Hali Marquette de l’escola West Elementary de Cullman escriu en aquesta, que fa cantonada de forma estratègica. En cas de tiroteig, només s’ha d’estirar un mànec situat al centre i en 10 segons es converteix en un refugi de quatre parets i una porta que no té manilla a l’exterior, perquè l’atacant no pugui obrir-la. Des de l’interior, on caben fins a 30 persones, es tanca amb clau. «És així de fàcil», explica la mestra després de desplegar l’habitació antibales en un no res.

No és una pissarra, sinó plaques balístiques que aturen la majoria de trets

Marquette no escriu sobre un plàstic qualsevol, sinó una placa balística de metall dur i altres materials que pot aturar els trets de la majoria de pistoles i rifles. De fet, garanteix el nivell 3 de protecció de l’Institut Nacional de Justícia (NIJ) dels Estats Units. És a dir, només podria travessar aquestes parets una arma perforant, que té ús militar.

L’escola West Elementary de Cullman ja ha instal·lat dues habitacions a proves de bales. La construcció de totes dues va costar uns 47.000 euros, ha indicat Thomas en diferents mitjans de comunicació nord-americans. El contractista espera rebre fons d’altres estats, com ho ha fet Alabama, per estendre els refugis blindats a centres educatius de tots els Estats Units. És més, també vol fer refugis més grans per a cafeteries i gimnasos.

Notícies relacionades

Malgrat ser una solució radical, Thomas veu les habitacions del pànic plegables com «una cosa temporal». «És una manera de guanyar temps fins que nosaltres, com a comunitat i país, trobem una solució a la problemàtica de les armes de foc», denuncia el contractista. «Hem de fer saber als pares dels nens d’Uvalde, Sandy Hook, Columbine i tots els altres que han perdut els fills per una bala a les aules que els escoltem i que farem alguna cosa perquè no podem dependre del Govern», ha manifestat.

Des de començament d’any ja s’han registrat 11 incidents amb armes de foc en escoles nord-americanes, que s’han saldat amb sis víctimes mortals. Els Estats Units consideren com a tirotejos massius aquells que causen la mort de més de quatre persones. Des de l’any 2000, s’han produït 16 massacres que han provocat 178 morts en centres educatius.