Polèmica al Regne Unit

L’ONU adverteix contra la llei migratòria de Sunak

L’alt comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats afirma que la legislació «contravé» les obligacions del Regne Unit en matèria de dret d’asil

L’ONU adverteix contra la llei migratòria de Sunak

BEN STANSALL / POOL / AFP

1
Es llegeix en minuts

El pla anunciat pel primer ministre britànic, Rishi Sunak, que impediria demanar asil a immigrants que arribin en pastera, «contravindria les obligacions del Regne Unit en virtut del dret internacional i dels refugiats», ha assegurat aquest dimecres l’alt comissionat de l’ONU per als drets humans, Volker Türk.

«Estic profundament preocupat per aquesta legislació, que permetria a les autoritats britàniques detenir i expulsar els que entrin al Regne Unit en petites embarcacions a través del canal de la Mànega, i prohibir-los futures reentrades i sol·licitar ciutadania britànica», ha destacat Türk en un comunicat.

La legislació proposada per Sunak dimarts «també planteja dubtes específics en matèria de drets humans, com la violació del dret a una valoració individual de cada cas i la prohibició de les expulsions col·lectives i la detenció arbitrària d’immigrants», va afegir l’alt comissionat austríac.

Seguretat i dignitat

Notícies relacionades

«Tota persona que es veu obligada a deixar el seu país d’origen per buscar seguretat i dignitat a l’exterior té dret que els seus drets humans siguin totalment respectats, sense importar el seu estatus migratori o la forma en què arriben a un país», va concloure la nota de Türk.

La legislació ha aixecat dubtes entre diputats de l’oposició sobre si compleix amb la Convenció Europea de Drets Humans, i segons Sunak, serà retroactiva, per la qual cosa les mesures s’aplicaran als migrants que ja han arribat al país. El 2022, prop de 13.000 albanesos van arribar al Regne Unit en pastera, prop d’un terç dels immigrants detectats en aquell període