Infàncies truncades

Ucraïna denuncia que més de 16.000 nens ucraïnesos han sigut deportats a Rússia

Les autoritats de Kíiv investiguen paral·lelament més de 2.500 presumptes crims de guerra comesos contra els nens ucraïnesos

Ucraïna denuncia que més de 16.000 nens ucraïnesos han sigut deportats a Rússia

Orlando Barría/EFE

2
Es llegeix en minuts
EFE

Els crims contra la infància van ser en el centre de la tercera i última jornada de la conferència internacional «Units per la Justícia», en la qual fiscals i responsables de Justícia van debatre la creació de mecanismes que permetin enjudiciar els crims russos a Ucraïna. La vicefiscal general ucraïnesa, Viktoria Litvinova, va revelar que hi ha més de 2.500 investigacions en curs relacionades amb crims de guerra comesos contra nens per part de les forces russes.

Almenys 462 nens han mort, 931 han resultat ferits i 13 han sigut víctimes de violència sexual des de l’inici de la invasió, va dir Litvinova, que va advertir no obstant que l’escala real d’aquests crims encara es desconeix.

Segons Litvinova, les forces russes han deportat a més uns 16.000 menors ucraïnesos a Rússia o a territoris controlats per Moscou i va explicar que assegurar-ne el retorn és molt complicat i que només 307 han tornat fins ara a Ucraïna.

Deportació forçosa de milers de nens

D’acord amb la periodista Oksana Kovalenko, del mitjà ucraïnès ‘Babel’, en una de les taules rodones es va veure un vídeo en el qual explicava la seva història un d’ells, el Sasha, de 12 anys i originari de la ciutat costanera de Mariúpol. El Sasha es va veure separat de la seva mare, la Snezhana, durant l’així anomenat procés de ‘filtració’ a què s’havien de sotmetre tots els residents de la ciutat presa pels russos per determinar el seu posicionament ideològic.

Al Sasha li van dir que «la seva mare ja no se’n volia ocupar» i va ser transportat a la zona de Donetsk sota control rus. Després d’un mes, va aconseguir contactar per telèfon amb la seva àvia, en territori sota control ucraïnès, i, finalment, tornar, tot i que encara no sap què ha passat amb la seva mare.

Processos de filtració i campaments d’estiu

Notícies relacionades

L’assessora del president ucraïnès en qüestions de drets de la infància, Daria Gerasimtxuk, va explicar que els russos es valen de cinc escenaris per deportar nens ucraïnesos. Així, a part de separar menors dels seus progenitors durant els processos de ‘filtració’, aprofiten l’ocasió quan els pares moren o en perden la custòdia. També s’emporten nens que ja eren en orfenats i creen «condicions insuportables» per forçar les famílies a consentir que els fills siguin traslladats a «campaments d’estiu» a Rússia on poden estar segurs.

Gerasimtxuk va remarcar que les accions de les autoritats russes en aquest sentit no són arbitràries. «Els russos estan fent tots els possibles per prevenir que els nens siguin reagrupats amb les famílies. Els prenen immediatament els telèfons i no els permeten informar del lloc on es troben. Això fa que sigui molt difícil trobar aquests nens», va assenyalar. «El nostre objectiu ara és aturar el trasllat forçós i la deportació de nens. Per fer-ho necessitem assistència internacional», va assegurar.