Assetjament judicial

La justícia bielorussa condemna el premi Nobel Bialiatski a 10 anys de presó

El defensor dels drets humans està acusat de crear una organització que atempta contra l’ordre públic

La justícia bielorussa condemna el premi Nobel Bialiatski a 10 anys de presó

ZUMA PRESS

1
Es llegeix en minuts
EFE

Un tribunal de Minsk ha condemnat a 10 anys de presó el conegut defensor de drets humans de Bielorússia i premi Nobel de la pau del 2022, Alés Bialiatski, segons ha informat l’organització que presideix, Viasna.

La jutge Marina Zapasnik ha considerat culpables Bialiatski i tres activistes més de drets humans de l’organització d’un grup organitzat i finançament d’accions col·lectives que atempten greument contra l’ordre públic. Aquest és l’argument pel qual la jutge ha imposat penes d’entre 7 i 10 anys de presó als quatre defensors de Viasna, segons l’oenagé. L’oenagé Viasna ha precisat que dos activistes més jutjats junt amb Bialiatski, Valentin Stefanovitx i Vladímir Labkovitx, han rebut condemnes de nou i set anys de presó, respectivament.

Tots tres van ser empresonats després de les històriques manifestacions contra la controvertida reelecció del 2020 del president de Bielorússia, Aleksandr Lukaixenko. Bialiatski, de 60 anys i fundador de Viasna el 1996, i els altres dos activistes van ser acusats de finançament d’«activitats que violen greument l’ordre públic», segons l’oenagé.

Notícies relacionades

La líder de l’oposició bielorussa, Sviatlana Tsikhanóuskaia, ha qualificat la condemna com una «injustícia vergonyosa». «Hem de fer tot el possible per lluitar contra aquesta injustícia vergonyosa», ha declarat a Twitter Tsikhanóuskaia.

Bialiatski va ser guardonat amb el premi Nobel de la pau per la seva defensa dels drets humans, juntament amb l’organització russa Memorial i la ucraïnesa Centre per a les Llibertats Civils.