¿Què són, com són i què se sap dels objectes voladors no identificats abatuts pels EUA?

¿Què són, com són i què se sap dels objectes voladors no identificats abatuts pels EUA?

Petty Officer 1st Class Tyler Th / US NAVY

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Tres objectes voladors no identificats són els que han abatut els Estats Units i el Canadà els últims tres dies. Prèviament, el dia 4 de febrer, els EUA van abatre un globus xinès destinat a tasques d’espionatge. A continuació, què sabem i què no sabem dels tres últims artefactes que han sobrevolat l’espai aeri nord-americà i canadenc.

¿Què en sabem?

- Després de la demolició d’un globus espia xinès el 4 de febrer a les costes de Carolina del Sud, el divendres 10, els EUA van fer caure un altre objecte volador davant Alaska. L’endemà, el dissabte 11, un avió nord-americà va fer caure un altre artefacte sobre el territori central de Yukon, al Canadà, a 160 quilòmetres de la frontera amb els Estats Units. A última hora del diumenge dia 12, els EUA van anunciar la demolició d’un quart objecte que sobrevolava el llac Huron, un dels grans llacs del nord dels EUA que separa el país del Canadà.

- La recuperació de les restes d’aquests artefactes resulta ara essencial per poder-ne determinar tant l’origen com l’objectiu. El líder de la majoria del Senat nord-americà, Chuck Schumer, va declarar a la cadena ABC que les autoritats creuen que l’objecte destruït sobre el Canadà i un altre objecte volador abatut a prop de Deadhorse, a Alaska, eren globus.

- Respecte a l’aparell van fer caure en aigües congelades al nord-est d’Alaska, es tractava d’un «objecte de la mida d’un cotxe petit» i volava a uns 12.000 metres d’altitud. Va ser abatut perquè suposava «una amenaça per a la seguretat del trànsit aeri», tal com va sostenir John Kirby, portaveu del Consell de Seguretat Nacional de la Casa Blanca

- L’últim aparell, abatut sobre el llac Huron, ha sigut definit per un membre de defensa com una «estructura octogonal» amb cordes penjant. Va ser abatut per un míssil llançat des d’un F-16.

¿Què no en sabem?

- Les autoritats ofereixen molt pocs detalls dels objectes abatuts. De fet, encara ara no saben d’on procedeixen els artefactes. Funcionaris del Pentàgon van indicar que no representaven amenaces a la seguretat, però es coneixia tan poc sobre aquests objectes que els funcionaris militars no van descartar res, ni tan sols ovnis.

Notícies relacionades

- Els EUA s’han dirigit a la Xina amb la intenció d’esbrinar si aquests aparells ha sigut llançat per aquest país, sense haver obtingut resposta.

- Els funcionaris del Pentàgon han dit que encara estan tractant de determinar què eren els objectes exactament, però han fet una forta distinció entre els tres objectes abatuts el cap de setmana i el globus de la Xina.