Guerra a Ucraïna

Borrell: «S’han d’enviar tancs al més aviat possible perquè aquesta primavera i estiu serà decisiva»

  • El cap de la diplomàcia europea apressa els governs europeus a seguir armant Ucraïna i que enviïn els «carros de combat que acumulen pols a les casernes»

  • «Hem anunciat que donarem carros de combat i no hi ha hagut una tercera guerra mundial», avisa davant les reticències d’alguns països a enviar aquest tipus de mitjans 

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La situació militar a Ucraïna és, segons el parer del cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, «extremament preocupant». En el dia d’avui són més de 360.000 els soldats russos sobre el terreny, el doble que a l’inici de la guerra llançada fa gairebé un any per Vladímir Putin, cosa que significa que «per primera vegada Ucraïna no té l’avantatge del més gran nombre de tropes al terreny». Davant aquest escenari i a punt de complir-se un any de l’inici de la invasió Borrell ha fet una crida als governs europeus perquè no flaquegin, perquè enviïn més armes i mitjans a Kíiv, inclosos els tancs Leopard que tenen «acumulant pols a les casernes», perquè aquesta primavera i estiu seran decisius. «La guerra es decidirà en aquesta primavera i estiu», ha avisat durant una compareixença davant el ple del Parlament Europeu.

Acompanyat de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, l’alt representant per a la política exterior i de seguretat comuna ha insistit davant el ple del Parlament Europeu, durant un debat amb motiu del primer aniversari de la guerra, que no hi ha alternativa a continuar recolzant econòmicament, militarment, financerament i diplomàticament Ucraïna. «A mi la guerra m’agrada tan poc com a qualsevol de vostès. No tinc un ardor guerrer, no m’agrada la guerra, prefereixo la pau però per arribar a la pau hem de continuar recolzant Ucraïna més del que hem fet. Per guanyar la pau primer s’ha de guanyar la guerra», ha explicat insistint que recolzar militarment Ucraïna i alhora buscar la pau no és contradictori. 

Notícies relacionades

«S’han de fer les dues coses alhora. Recolzar-lo més i fer més esforços diplomàtics. I aviat a l’Assemblea de les Nacions Unides tindré ocasió de demanar al secretari general que iniciï, si vol i pot, un procés de mediació, interlocució en el qual fins ara tothom ha fracassat perquè tothom que ha parlat amb (Vladímir) Putin ha tornat amb el missatge que vol continuar amb la guerra fins a aconseguir els seus objectius militars», ha dit qualificant d’«ingenuïtat» el missatge dels que demanen el final de la guerra perquè aquest no és «un debat entre falcons i coloms» i «si deixem de recolzar militarment Ucraïna la pau que aconseguirem no serà pau sinó una victòria de Rússia que per a nosaltres seria una amenaça per a la nostra seguretat».

I per això defensa que s’ha de convèncer els ciutadans europeus que «no es pot flaquejar», que «la guerra té un cost però que la llibertat també el té», que qui està pagant el cost més gran és Ucraïna i que si guanya Putin la guerra –que diu «serà llarga»– serà encara més gran. Per això, «no només hem de continuar amb l’ajuda sinó que l’hem d’augmentar», ha reivindicat apressant a «tots els que disposen de carros de combat moderns i eficaços, que estan acumulant pols a les casernes i que no serveixen per a res que els donin a Ucraïna i que els donin al més aviat possible perquè aquesta primavera i estiu seran decisius». Borrell ha retret als aliats haver perdut massa temps discutint si donar o no «els famosos (tancs) Leopard» per temor d’una escalada, perquè aquest temps l’ha aprofitat Rússia per continuar preparant-se. «Hem anunciat que donarem carros de combat i no hi ha hagut una tercera guerra mundial», ha avisat.