Milers de morts

Donen per acabada la recerca de supervivents en zones opositores sirianes

A partir d’ara els seus esforços se centraran a recuperar els cadàvers sepultats i en les tasques de desenrunament

1
Es llegeix en minuts
EFE

El grup de rescatistes Cascos Blancs va declarar aquest dissabte el final de les operacions de recerca de supervivents a les àrees opositores del nord-oest de Síria colpejades pels terratrèmols, després de no haver trobat ningú amb vida sota la runa des de dijous.

L’organització va anunciar que «les operacions de recerca i rescat ara s’han donat per finalitzades», i va recordar que els seus equips «van treballar incansablement durant 108 hores a més de 40 ciutats, pobles i llogarrets», en què 479 edificis es van esfondrar completament i 1.481 van registrar danys greus.

Des dels sismes registrats dilluns, els Cascos Blancs van rescatar i van assistir un total de 2.950 ferits a les àrees rebels de les províncies d’Idlib i Alep, però «cap supervivent ha sigut rescatat amb vida de sota la runa des de dijous passat, 9 de febrer», va lamentar el grup. Per això, a partir d’ara els seus esforços se centraran a recuperar els cadàvers sepultats i en les tasques de desenrunament.

Els terratrèmols han provocat la mort d’almenys 3.553 persones arreu del país, 2.166 d’elles a les zones opositores que escapen al control de Damasc.

«Nombroses dificultats»

El grup de rescatistes va denunciar que s’ha enfrontat a «nombroses dificultats» des del sisme inicial, principalment l’escassetat de combustible per operar maquinària pesada, la falta d’equips tècnics moderns per ubicar els ferits i «l’absència d’ajuda i suport internacional».

«Treballar amb milers de ferits a baixes temperatures i el risc que la toxicitat es propagui pels cossos de les persones atrapades sota la runa se suma als desafiaments que van enfrontar els nostres equips», van indicar a la nota.

Notícies relacionades

Un comboi amb ajuda humanitària de les Nacions Unides va arribar aquest dissabte a les àrees opositores del nord-oest de Síria a través d’un pas fronterer amb Turquia, en el tercer enviament realitzat des del terratrèmol de dilluns i el primer amb subministraments específics per als afectats pel sisme.

El primer comboi d’ajuda humanitària de l’ONU va arribar al nord-oest sirià dijous passat, gairebé quatre dies després dels sismes que han devastat aquesta regió del país àrab.