Tensió bèl·lica

Romania desmenteix Ucraïna: el míssil rus va ser detectat a 35 km de la seva frontera, però no al seu territori

Un comandant ucraïnès va advertir divendres que dos míssils Kalibr van creuar territori moldau i romanès abans d’entrar al país

El sistema de defensa aèria romanès va detectar dos míssils llançats des d’un barco rus a Crimea

Romania desmenteix Ucraïna: el míssil rus va ser detectat a 35 km de la seva frontera, però no al seu territori

ARBEN CELI / REUTERS

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

Les Forces Armades d’Ucraïna han assegurat que dos míssils de creuer russos han entrat aquest divendres a l’espai aeri de Romania, país de l’OTAN, i Moldàvia, una informació que les autoritats romaneses han desmentit després d’un primer silenci del Ministeri de Defensa romanès.

«El sistema de vigilància de la Força Aèria romanesa va detectar divendres un objectiu aeri, molt probablement un míssil de creuer llançat des d’un barco rus al mar Negre, a prop de la península de Crimea», va dir el ministeri en un comunicat. «El punt màxim de proximitat que la trajectòria de l’objectiu va arribar a l’espai aeri de Romania va ser registrat pel radar a uns 35 km al nord-est de la frontera».

Advertència de Kíiv

El comandant en cap de les Forces Armades ucraïneses, Valeri Zalujni, ha explicat a Telegram que dos míssils Kalibr van creuar territori de Moldàvia i, posteriorment, de Romania, abans d’entrar a Ucraïna.

Un portaveu del Ministeri de Defensa romanès, Constantin Spinu, va advertir en una primera reacció que no tenien la confirmació oficial d’aquest incident, que en el cas de Romania hagués tingut una especial importància perquè es tracta d’un país integrat a l’Aliança Atlàntica.

Notícies relacionades

Ara bé, el Ministeri de Defensa de Moldàvia sí que ha confirmat en un comunicat la irrupció d’almenys un míssil a l’espai aeri moldau, en hores que coincideixen amb les dades facilitades inicialment per Zalujni. El Govern ha condemnat el que considera una violació de la seva sobirania i ha remarcat que vigila de prop la situació.

El Ministeri d’Exteriors de Moldàvia ha convocat l’ambaixador rus a Chisinau per traslladar-li personalment el seu malestar i reclamar-li de nou que Moscou posi fi a l’ofensiva militar llançada sobre Ucraïna, que ja ha derivat en altres ocasions en caigudes de projectils en terra moldau o en talls en el subministrament elèctric.