Escàndol de corrupció

Qatargate: Bèlgica ordena el registre d’una caixa de seguretat de l’eurodiputat Tarabella

El belga, a qui l’Eurocambra va retirar la immunitat parlamentària fa una setmana, ha sigut detingut per ser interrogat en el marc de la investigació iniciada al desembre

Qatargate: Bèlgica ordena el registre d’una caixa de seguretat de l’eurodiputat Tarabella

YVES HERMAN / REUTERS

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Nous passos en la investigació de la trama de l’anomenat Qatargate, el cas de presumptes suborns i compra de favors destapat a principis de desembre en què estarien implicats Qatar i el Marroc i que ha esquitxat de ple el Parlament Europeu. El jutge que instrueix el cas, Michel Claise, ha ordenat aquest divendres el registre d’una caixa de seguretat a Lieja pertanyent a l’eurodiputat belga Marc Tarabella, a qui l’Eurocambra va retirar la immunitat parlamentària a principis de mes després del suplicatori remès per la justícia belga, així com «algunes oficines» a l’Ajuntament d’Anthisnes, del qual és alcalde Tarabella.

«En el marc d’un expedient de la fiscalia federal, dirigida per un jutge d’instrucció de Brussel·les i relacionada amb sospites de corrupció pública, s’han efectuat diversos registres aquest matí. El primer va tenir per objectiu una caixa de seguretat bancària situada a Lieja, pertanyent a un diputat al Parlament Europeu, M. T. També es van registrar algunes oficines de l’Ajuntament d’Anthisnes», ha informat la fiscalia federal de Bèlgica en un comunicat.

La policia judicial acudia abans de les 8 del matí al domicili de Tarabella a Anthisnes, que ja va ser registrat l’11 de desembre en presència de la presidenta del Parlament Europeu, per detenir-lo, traslladar-lo a Brussel·les i interrogar-lo en el marc del cas de presumptes suborns. «El jutge d’instrucció decidirà si compareix davant d’ell en les pròximes hores», ha explicat la fiscalia al mateix comunicat.

Tarabella reivindica la seva innocència

Notícies relacionades

Des que va esclatar l’escàndol i el seu nom va sorgir en el marc de la investigació, Tarabella ha reivindicat la seva innocència i ha negat haver rebut diners ni regals de Qatar ni de qualsevol altre país per influir en les decisions i posicions del Parlament Europeu. Segons el diari belga ‘L’Echo’, no obstant, el presumpte cervell de la trama, Pier Antonio Panzeri, que es va acollir el gener a l’estatus de penedit per rebaixar la seva futura penal, hauria declarat als investigadors haver donat entre 120.000 i 140.000 euros en diversos pagaments a Tarabella perquè ajudes en els expedients sobre Qatar.

De moment segueixen detinguts, acusats de corrupció, participació en organització criminal i blanqueig de diner l’exeurodiputat Panzeri, l’exvicepresidenta del Parlament Europeu i eurodiputada gregaEva Kailli i la seva parella, Francesco Giorgi, que anteriorment havia sigut assistent de Panzeri i que ara exercia les mateixes funcions amb l’eurodiputat socialista italià Andrea Cozzolino, a qui el Parlament Europeu va retirar també la immunitat parlamentària el 2 de febrer. La setmana passada, no obstant, va quedar en llibertat provisional la quarta persona que es mantenia a presó des de desembre, Niccolò Figà-Talamanca.