Tensió bèl·lica

Zelenski demana al Parlament britànic caces per a Ucraïna: «Els avions de combat són les ales de la llibertat»

El president ucraïnès es reuneix a Londres amb el primer ministre britànic i el rei Carles III

A la nit, té previst un sopar a l’Elisi amb Macron i Scholz

4
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, va fer aquest dimecres una visita llampec a Londres per agrair als britànics el seu suport i demanar més ajuda militar. Un suport que el primer ministre britànic, Rishi Sunak, es va comprometre a mantenir i fins i tot augmentar, mentre va anunciar noves sancions econòmiques contra Rússia. «El nostre objectiu continua sent assegurar la victòria d’Ucraïna en aquest conflicte. L’agressió de Vladímir Putin no pot ser vista de cap manera com un èxit, per això hem accelerat i incrementat la nostra ajuda militar per a Ucraïna aquest any», va declarar Sunak a la Cambra dels Comuns.«Continuem recolzant Ucraïna proporcionant-li ajuda decisiva en els camps de batalla aquest any», va afegir.

Londres era la primera etapa d’una gira llampec de Zelenski, que era esperat a París, on havia d’assistir a un sopar al palau de l’Elisi amb Emmanuel Macron i el canceller alemany, Olaf Scholz. Dijous es traslladarà a Brussel·les.

No hi ha res exclòs

A Westminster Hall, el majestuós lloc on tradicionalment la classe política britànica rep les grans figures internacionals, Zelenski va ser rebut amb una gran ovació. En el seu discurs als membres de les dues cambres del Parlament va donar les gràcies per la contínua assistència que està rebent Ucraïna per part britànica i va aprofitar per demanar avions de combat al Regne Unit i la comunitat internacional. «Els avions de combat per a Ucraïna són les ales de la llibertat», va dir. També va donar les gràcies expresses a Boris Johnson, que es trobava entre els assistents i qui sent primer ministre va acudir immediatament en la seva ajuda després de la invasió russa el 24 de febrer de l’any passat. «Boris, tu vas unir els altres quan semblava completament impossible», va afirmar.

En un missatge posterior al discurs, Johnson va recolzar l’enviament dels avions augmentant la pressió sobre el Govern britànic i la comunitat internacional. En la posterior roda de premsa conjunta celebrada en una base militar de Dorset, Sunak va repetir diverses vegades al ser preguntat pels avions que «no hi ha res exclòs». Rússia, a través de la seva ambaixada a Londres, va advertir que l’entrega de caces a Ucraïna per part del Regne Unit «tindria conseqüències per al món sencer».

Material militar i entrenament

El president d’Ucraïna havia aterrat a mig matí a l’aeroport londinenc de Stansted, on va ser rebut per Sunak. Un viatge sorpresa, mantingut en secret per raons òbvies de seguretat, amb un alt valor simbòlic. «El Regne Unit va ser un dels primers (països) a ajudar Ucraïna. Avui soc a Londres per agrair personalment als britànics el seu suport i al primer ministre, Rishi Sunak, el seu lideratge», va escriure Zelenski en un tuit. Era el tercer viatge de l’ucraïnès a l’estranger des del començament de la invasió. El mes de desembre s’havia desplaçat a Washington i de tornada a Ucraïna va fer escala a PolòniaSunak havia anat a Kíiv al novembre per trobar-se amb ell. 

A la residència oficial de Downing Street i per espai de mitja hora tots dos van conversar sobre l’increment de material militar de cara a l’ofensiva russa de primavera, un enviament que «es veurà reforçat amb un suport posterior a llarg termini», segons un comunicat de l’oficina del primer ministre. El president ucraïnès i el seu equip també es van reunir amb alts caps militars britànics per discutir detalls sobre aquesta última entrega de material.

El Regne Unit ampliarà l’entrenament de militars ucraïnesos«per incloure infants de marina i pilots d’avions caça de combat, amb l’objectiu d’assegurar que Ucraïna tingui la capacitat militar necessària per poder defensar els seus interessos en el futur»,va indicar Sunak. «D’aquesta manera volem remarcar no només el nostre compromís de proveir equipament militar a curt termini, sinó també el compromís a llarg termini de mantenir-se, colze a colze, junt amb Ucraïna en els anys venidors».

 

El Regne Unit va anunciar a més 15 noves sancions contra cinc empreses que subministren equipament militar a Rússia, inclosos drons, i vuit individus connectats financerament amb les «elits del Kremlin ajudant-los a mantenir el seu poder i riquesa»,assenyala el comunicat del Govern.   

Ajuda de 2.600 milions d’euros

Han rebut entrenament en territori britànic entorn de 10.000 soldats, als quals se’n sumaran 20.000 més aquest any. Part d’aquesta formació comprendrà el maneig dels tancs Challenger 2. El Regne Unit s’ha compromès a enviar 14 d’aquests tancs i una trentena d’artilleries autopropulsades AS90. Recentment també ha proporcionat a Ucraïna un conjunt de sistemes de defensa aèria, amb més de 1.000 míssils antiaeris i 125 canons. Fins al moment, des que va començar la guerra l’ajuda britànica s’eleva a 2.600 milions d’euros, segons les dades facilitades pel Ministeri de Defensa.

El rei Carles III va rebre a la tarda Zelenski al palau de Buckingham, un gest amb què la corona també va voler remarcar la importància de la visita i el seu suport a Ucraïna.

Brussel·les espera Zelenski

Notícies relacionades

 Les institucions de la Unió Europea (UE) esperen aquest dijous la visita de Zelenski, una trobada considerada com a «probable» tot i que no estava confirmada oficialment.

Al Parlament Europeu, diverses fonts van advertir de la «probabilitat» d’una sessió plenària extraordinària amb la presència del líder ucraïnès. Aquest mateix dia ha de començar a Brussel·les una cimera de líders de la UE, i Zelenski podria sumar-s’hi, en resposta a una invitació del president del Consell Europeu, Charles Michel, que va viatjar la setmana passada a Kíiv juntament amb la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen; el cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, i una quinzena de comissaris més.